Доступність посилання

ТОП новини

Революційні комітети у стінах Львівської облради – це смішно – політолог


Львів – Революція розпочнеться зі Львова, стверджують представники опозиційних сил на Львівщині, де при обласній раді мають намір створити революційні комітети – ревкоми. Тим часом місцеві експерти не розділяють оптимізм галицьких політиків і вважають провальним проектом ревкоми при владі.

Народні депутати від Львівщини повідомили, що створюють ревкоми на базі Львівської обласної ради і вони мали б стати, на думку представників опозиційних сил, осідками для організації акції «Вставай, Україно!», що запланована на 18 травня у Києві. Очолить ревком голова Львівської облради і парламентарі.

Народний депутат від «Фронту змін» Степан Кубів пояснив: «Ми готуватимемо похід на Київ і не тільки на Київ».

Наразі механізми створення ревкомів у Львівській обласній раді обговорюються разом із місцевими депутатами.

Провадити революцію з кабінетів влади – обласної ради, виглядає несерйозно, зауважує політолог, професор кафедри політології Львівського університету імені Франка Юрій Шведа. Політолог нагадує, що революцію визначають два чинники: готовність населення, а протестний настрій серед громадян зростає, і наявність політичної сили, яка організує рух невдоволених.
Коли немає лідерів, які готові протестні настрої направити у конструктивний рух, тоді починається анархія, перекотиполе
Юрій Шведа

«Люди готові виступати проти діючої влади, але не готові підтримувати тих ініціаторів революції, які сьогодні закликають людей на майдан і це основна проблема. Тобто, люди розчаровані, маючи досвід майдану 2004 року, коли їх використали для того, щоб поміняти політичну еліту з однієї на іншу, але фактично всі ті лозунги, які вивели людей на майдан, не були реалізовані і це є центральна проблема, – каже політолог. – Це дуже небезпечна тенденція. Бо коли немає лідерів, які готові протестні настрої направити у конструктивний рух, тоді починається анархія, перекотиполе, коли люди неорганізовано будуть виходити на акції соціального протесту і це може вилитись в антисоціальні дії, дії кримінального характеру, але сподіваюсь, що до цього не дійде».

Українська опозиція є вимушеною опозицією і тому є сумніви, чи здатна вона серйозно опонувати владі і вивести людей на майдан, зауважує політолог Юрій Шведа. Політичній боротьбі в Україні притаманна театралізованість, тобто кожен грає свою роль, а тому люди відчувають певну несправжність і ставляться із сарказмом до політиків.

Ревкоми небезпечні для місцевого самоврядування

Керівник Львівської обласної ГО «Комітет виборців України», політолог Оксана Дащаківська вважає створення ревкомів на базі обласної ради небезпечним фактом для системи місцевого самоврядування.
У свідомості людей це буде не лише орган влади, а орган, який має функцію руйнування
Оксана Дащаківська

«Повноваження, на базі яких будуть створюватись революційні комітети, ставить під удар органи місцевого самоврядування. У свідомості людей це буде не лише орган влади, а орган, який має функцію руйнування, він не зможе ефективно діяти. Ми ставимо орган місцевого самоврядування перед незручним вибором: замість того, щоб виконувати свої функції захисту інтересів, місцеве самоврядування провокуватиме невдоволення центральних органів, інших обласних рад.Це, фактично, руйнуватиме місцеве самоврядування», – каже експерт.

Згідно з соціологічними дослідженнями, сьогодні в Україні спостерігається найвищий показник протестних настроїв серед населення за всі роки незалежності. Більше третини громадян готові вийти на вулиці, щоб захистити свої інтереси, змінити ситуацію у країні, але люди придивляються до політиків, за ким вони готові піти. Водночас українська опозиція, яка закликає людей на революцію, зауважує політолог Оксана Дащаківська, не бачить інструментів, щоб скористатися невдоволенням людей або ж просто вигідно використати невдоволення людей задля власної користі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG