Доступність посилання

ТОП новини

У римській квартирі Гоголя росіяни відкрили салон-вітальню


Микола Гоголь (російський актор Павло Кіпніс) серед акторів-персонажів
Микола Гоголь (російський актор Павло Кіпніс) серед акторів-персонажів
Рим – В одній із квартир Рима, де мешкав письменник Микола Гоголь, відкрили салон-вітальню. Ідея та фінансування такого культурного проекту належить Росії. Українці на церемонії відкриття були серед шанованих гостей.

Будинок номер 125 на теперішній вулиці Сістіна – лише одна із трьох римських адрес Миколи Гоголя. Але саме тут він мешкав найдовше, неповних п’ять років (1838–1842), про що свідчить і меморіальна табличка на будинку. Українська журналістка Валентина Виноградова у своїй книжці «Римські адреси Гоголя» називає цей будинок «елітним готелем» XIX століття.

«Окрім Гоголя, тут жили інші відомі літератори: Микола Язиков, Василь Панов, Федір Чижов, історик Михайло Погодін. В цьому будинку жили багато відомих росіян, друзів Гоголя», – розповіла авторка.
Будинок на вулиці Сістіна, де жив Гоголь, Рим
Будинок на вулиці Сістіна, де жив Гоголь, Рим

Раніше ця вулиця називалася Щасливою, via Felice по-італійськи. Період для письменника був дійсно плідний і щасливий. Тут вийшли з-під його пера перша частина роману «Мертві душі», повісті «Шинель» та «Рим». Захоплюючись Римом, у листах до друзів він писав, що «ніколи в житті не почувався таким веселим і задоволеним життям».

Ключі від гоголівських апартаментів тепер у Наталії Солоділіної – директора російської культурної асоціації «Премія Миколи Гоголя в Італії». Ця організація викупила, відремонтувала та облаштувала помешкання. Урочистий вечір провели у фойє театру «Сістіна», що межує з гоголівським будинком.

«Гоголь сьогодні повертається до свого улюбленого римського будинку і в країну, яку він безмежно любив та присвятив їй чарівні рядки: «Она (Италия) моя! Никто в мире ее не отнимет у меня», – оголосила Солоділіна на церемонії відкриття салону-вітальні.

Саме так називається тепер колишня квартира творця «Мертвих душ». Це не музей для відвідування, наголошують нинішні власники трикімнатного помешкання. Окрім офісу згаданої асоціації, тут будуть проводити літературні читання, семінари, мистецькі зустрічі з професійними діячами культури Росії, України й Італії.
Колишня квартира письменника, а нині салон-вітальня
Колишня квартира письменника, а нині салон-вітальня

«Прикро, що саме росіяни знайшли кошти встановити у Римі пам’ятник Гоголю, викупити його квартиру і зробити там музей»

Перша зустріч вже відбулася в день відкриття салону. У вітальні були присутні журі та лауреати премії імені Гоголя від Росії та Італії. До речі, лауреатом цієї премії був і видатний український актор Богдан Ступка, пам’ять якого вшанували на урочистому вечорі.

Від українського посольства як почесні гості завітали радник-посланник й аташе з питань культури. Розважив поважне товариство український скрипаль Олесь Семчук.

Однак деякі українці-учасники церемонії з гіркотою спостерігали за дійством.

«Звичайно, мені прикро, що саме росіяни знайшли кошти, щоб встановити у Римі пам’ятник Гоголю, викупити його квартиру і зробити там музей, а українці залишилися осторонь. Та з іншого боку, я радію з того, що хоча б хтось зробив цю добру справу», – зауважила для Радіо Свобода журналістка Валентина Виноградова.

Усіх охочих роздивитися колишні гоголівські покої всередину не пустили, пояснивши це малою площею приміщення. Однак для запрошених до театру влаштували видовище на вулиці. До під’їзду будинку на старовинній кареті, як майже два століття тому, під’їхав сам Микола Васильович Гоголь, образ котрого втілив російський актор Павло Кіпніс. Привітавши публіку й акторів-персонажів своїх романів, він махнув плащем й піднявся на другий поверх до «своєї» квартири приймати поважних гостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG