Доступність посилання

ТОП новини

Статки пересічної американської родини скоротилися


Нью-Йорк – Упродовж десятиліття зменшилися фінансові статки і зросла заборгованість американських родин. Такого висновку доходить щойно опубліковане у Вашингтоні дослідження Статистичного управління. Причиною цієї тенденції експерти вважають останню економічну рецесію.

Доповідь Статистичного управління охоплює період від початку 2000 до кінця 2011 року. Зазначається, що 2000 року статки пересічної американської родини становили близько 82 тисяч доларів – включно з вартістю домівки та сімейними заощадженнями. Доходи поступово збільшувалися і 2005 року сягнули 106 тисяч доларів на родину.

То був час нестримного зростання ринкових цін на житло. Згодом економісти назвуть той період повітряною кулею. Коли куля луснула, ринок нерухомості обвалився, отож позаторік статки пересічної американської родини впали до 69 тисяч доларів.

Це не означає, що справи аж такі кепські, зауважує вашингтонський фінансовий аналітик Стів Інскіп.

«Від часу фінансової кризи багато американців послідовно заощаджували гроші й зменшували свою заборгованість. Багато хто нині перебуває у ліпшій фінансовій формі, ніж кілька років тому. Але якщо подивитися у ширшій перспективі, то бачимо, що американцям у цілому не вдалося надолужити втрачене», – констатує експерт.

Щодо заборгованості, то найбільше, до 108 тисяч доларів, заборгували родини віком від 35 до 44 років, а найменше – люди літнього віку – 26 тисяч доларів. Чималу частку сімейного боргу молодих родин становлять студентські позики. Такі позики банки дають під низький відсоток. Саме таким чином молоді люди оплачують навчання у коледжах та університетах.

Крис Кристофер, директор економічного відділу дослідницької фірми Global Insight, вважає, що саме студентські позики значною мірою обтяжують сімейний бюджет.

«Щодо заборгованості, то саме студентські позики вистрибують неочікувано і, можна сказати, псують усю гру… Неможливо зупинити виплачування студентського боргу, і це залишатиметься проблемою на майбутнє», – зазначає дослідник.

За підрахунками економіста, нині студентська заборгованість у середньому по країні становить 25 тисяч доларів, і це – тягар для нинішньої генерації студентів і недавніх випускників вишів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG