Доступність посилання

ТОП новини

Суд не став зобов’язувати Верховну Раду припиняти «кнопкодавство»


Київ – Вищий адміністративний суд України не став зобов’язувати парламент забезпечувати особисту реєстрацію депутатів і відмовився скасовувати рішення, ухвалені з порушенням регламенту. Таким був результат розгляду позову, який подав проти Верховної Ради заступник голови фракції «Батьківщини» Юрій Одарченко. В апараті парламенту, зі свого боку, вважають, що вирішувати такі питання має не суд, а сама Верховна Рада. Тим часом експерти і представники опозиції констатують, що голосування чужими картками і далі є поширеним, що спотворює реальне волевиявлення депутатів.

Визнати нелегітимними пленарні засідання Верховної Ради з грудня минулого року і скасувати всі ухвалені на них рішення та зобов’язати парламент використовувати таку систему реєстрації депутатів, яка б зробила голосування чужими картками неможливим – такий позов заступника голови фракції «Батьківщини» Юрія Одарченка розглядав у середу Вищий адміністративний суд України.

Судді поцікавилися в Одарченка та його юриста, яку саме систему реєстрації депутатів він пропонує запровадити. На це депутат відповів, що конкретна модель системи не має значення, головне – аби вона гарантувала особисте голосування. Депутат згадав про те, що в парламенті змонтована система «Рада-3», яка передбачає реєстрацію обома руками та інші нюанси, що перешкодять одній людині голосувати замість кількох. Однак із незрозумілих причин, каже депутат, ця система досі не працює.

Зі свого боку, представник Верховної Ради у суді Юрій Пилявський наголошує, що для легітимного ухвалення рішень парламентом достатньо персональних карток для кожного депутата і тієї системи реєстрації, яка діє. З іншого боку, він вимагав від позивача доказів, що, починаючи з грудня, депутати не голосують особисто через хиби системи реєстрації.

Депутати можуть вирішити питання особистого голосування і без суду, зазначає Юрій Пилявський.

«І позивач, й інші депутати мають передбаченні законом повноваження вирішити питання особистого голосування в межах Верховної Ради, – зауважує він. – Участь суду в цьому питанні не є обов’язковою. Звісно, є докази того, що чинна система унеможливлює голосування одних депутатів замість інших. Парламентарі реєструються спершу в кулуарах, на столах, потім у сесійній залі».
Суд не зобов'язав голосувати особисто
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Зрештою, суд відхилив позов Юрія Одарченка повністю. Свої аргументи судді пообіцяли надати пізніше, у письмовій формі.

Опозиція і далі боротиметься за особисте голосування – Одарченко

Рішення суду є остаточним, проте Юрій Одарченко пообіцяв, що парламентська опозиція на цьому не зупиниться і знайде спосіб припинити голосування депутатів «не за себе».
У нас буде можливість подавати судові позови. Під іншим кутом – але стосовно цього ж питання
Юрій Одарченко

«Це остання інстанція, рішення якої не можна оскаржити. Суд сьогодні легітимізував дії влади. Кожне зібрання, чи це засідання парламенту, чи збори акціонерів, починається з визначення його легітимності та осіб, які присутні. Виявляється, на якихось зібраннях це потрібно робити, але Верховна Рада не повинна реєструватися, і може проводити засідання будь-яким чином, не підтверджуючи легітимність та кількість депутатів, які зібралися в залі, – обурюється депутат. – У нас буде можливість подавати судові позови. Під іншим кутом – але стосовно цього ж питання. До Європейського суду з прав людини можемо звернутися. Але ми б хотіли, щоб українські проблеми вирішували українські суди».

Українські опозиціонери протягом двох тижнів у лютому блокували парламентську трибуну, наполягаючи на персональному голосування. Але попри компроміс, якого, здавалося, вдалося досягти, «кнопкодавство» триває. Про це свідчить, зокрема, аналіз перших ста днів роботи парламенту нового скликання, який оприлюднила днями громадянська мережа «Опора».

Чи пристосується влада працювати без «кнопкодавства»?

Влада неохоче сприймає ініціативи про персональне голосування. Але невдовзі пристосується до цього, вважає позафракційний депутат Олесь Доній.
Персональне голосування є морально-етичною проблемою. І депутати мають показати суспільству приклад поваги до закону
Олесь Доній

«Персональне голосування є морально-етичною проблемою. І депутати мають показати суспільству приклад поваги до закону. Серійне «кнопкодавство» у парламенті триває. Однак не повинно бути ілюзій, що без нього влада втратить більшість. Вони знайдуть інші механізми. Імовірно, будуть зобов’язувати депутатів від влади бути на всіх засіданнях», – вважає Олесь Доній.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG