Доступність посилання

ТОП новини

В Україні запрацювала лінія з утилізації протипіхотних мін


На Павлоградському хімічному заводі, що на Дніпропетровщині, почали утилізувати протипіхотні міни радянських часів, переробляючи їх на металобрухт і промислову вибухівку. Про це сьогодні повідомив генеральний директор державного підприємства «Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман.

За його словами, при належному фінансуванні до 2015 року завод планує утилізувати половину з шести мільйонів мін, що накопичилися на вітчизняних військових базах.

Як зазначив генеральний директор, програма утилізації мін, за якою була досягнута домовленість з Міністерством оборони України і НАТО на утилізацію, передбачає співфінансування з трьох джерел: НАТО – близько 40%, Міністерство оборони України, близько 50%, кошти заводу – близько 10%.

«Павлоградський хімічний завод – єдине в світі підприємство, що має можливість утилізувати протипіхотні міни. Наші потужності дозволять утилізувати 1,2 мільйонів мін щорічно. Причому відбувається це без шкоди навколишньому середовищу, а на виході ми отримуємо металобрухт і вибухові речовини, які використовуємо для виробництва промислової вибухівки. Вартість утилізації однієї міни – близько 2 євро», – розповів Шиман.

За його даними, піч для утилізації протипіхотних мін облаштували спеціальним обладнанням для очищення викидів завдяки коштам, виділеним Норвегією.

Леонід Шиман також додав, що наразі на Павлоградському хімічному заводі завершують будівництво сучасної установки з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива. Введення установки в дію запланували на травень-червень.

На початку 90-х років Україна взяла на себе зобов’язання ліквідувати на своїй території застарілі боєприпаси. Базовим підприємством для цієї роботи визначили Павлоградський хімічний завод.
XS
SM
MD
LG