Доступність посилання

ТОП новини

Україна напередодні соціальної революції?



Київ – Експерти прогнозують в Україні соціальну революцію, адже рейтинг найуспішніших громадських протестів за останні кілька років показав: більшість проблем, які нині змушують українців іти на вулиці – саме соціального характеру.

Рецепт успішного українського протесту такий: системність та наполегливість дій у поєднанні з витривалістю учасників та їхньою вірою в перемогу.

Такого висновку дійшли представники громадських організацій «Спілка молодих політологів України» та «За мирний протест!».

Вони проаналізували 100 нещодавніх українських акцій протесту і про 10 найуспішніших із них відзняли спеціальні відеоролики.

Серед них:

Назва Місце
Боротьба проти закриття сміттєзвалища у місті Василькові Київщина
«П’яний за кермом – вбивця» Запоріжжя
«Дарт Вейдер проти дерибану одеської землі» Одеса
Захист парку «Знесіння» Львів
Захист кінотеатру «Боммер» Харків
Радикальне підвищення коштів на лікування онкохворих дітей Київ
Трикратне припинення незаконного будівництва на Микільській Слобідці Київ
Зрив ухвалення Трудового кодексу всеукраїнська акція
Протести проти законопроекту № 2450 Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» всеукраїнська акція
Недопущення введення платних послуг у вишах всеукраїнська акція


«Боротьба тривала кілька років за активної участі ЗМІ, громади, з перекриванням дороги і навіть нічними дзвінками «губернаторові». Хтось знайшов телефон «губернатора» і вночі телефонував йому та розповідав, як виконуються його рішення. «Губернатор», мабуть, був дуже «радий», і це також сприяло покращенню», – розповів про боротьбу проти закриття сміттєзвалища у місті Василькові Андрій Єременко, один зі співавторів проекту, голова «Спілки молодих політологів України».

На успішність подібних протестів, додає він, головним чином впливає не кількість учасників (адже навіть 3 людини, за його словами, можуть інколи вирішити проблему), а вміння організаторів правильно визначати «больові точки ворога».

При цьому експерт зауважує, що влада найчастіше боїться інформаційного розголосу, реальних перевірок та дій, які загрожують комерційним чи посадовим інтересам її представників.

Українці повинні відстоювати своє право на протест – експерт

Тим часом правозахисник Володимир Чемерис наголошує, що нині в Україні спостерігається збільшення соціальних протестів, які мають достатній потенціал перетворитися на справжню соціальну революцію.

Однак для цього українцям необхідно зберегти своє право на протест, адже воно сьогодні є чи не єдиним засобом захисту їхніх не лише соціальних, але й громадянських прав.
Влада не полишає спроб подати законопроект, який збільшить термін повідомлення про проведення мітингів із теперішніх 15 хвилин перед мітингом до 2 днів
Володимир Чемерис

«Влада не полишає спроб подати законопроект, який збільшить термін повідомлення про проведення мітингів із теперішніх 15 хвилин перед мітингом до 2 днів. Це, по суті, не дасть можливості проводити спонтанні зібрання, які дуже важливі, адже, коли, наприклад, відключають воду чи світло і виходять на вулицю, перекривають дороги – відбувається спонтанний, стихійний мітинг. А цей законопроект по суті унеможливить такі варіанти»», – зазначає Володимир Чемерис.

Чимало протестів завдають шкоди мирним громадянам – Колесніченко

А член парламентського комітету з питань верховенства права і правосуддя, регіонал Вадим Колесніченко подібних побоювань не поділяє. За його словами, влада нині радикально реагує лише на ті заходи, які, мовляв, «завдають шкоди мирним громадянам».
Мітингувальники часто заважають людям працювати і жити
Вадим Колесніченко

«Мітингувальники наразі часто-густо, на жаль, заважають людям працювати і жити. Принаймні Київ це вже продемонстрував, і неодноразово. Тому, якщо влада повинна забезпечити безпеку, вона повинна мати можливість втягнути ті чи інші сили правопорядку для того, щоб забезпечити мирне життя громадян», – наголошує депутат.

Між тим нині громадські протести є характерною ознакою не лише для України, але і для Європи. Однак там головною рушійною силою подібних акцій є не громадяни, а політичні партії чи неурядові організації, зокрема профспілки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG