Доступність посилання

ТОП новини

Вирок «сумським графітчикам» є політичним переслідуванням – правозахисник


Київ – Апеляційний суд залишив за ґратами «сумських графітчиків», які намалювали зображення людини, схожої на Віктора Януковича, з червоною крапкою на чолі. Громадські активісти, які були присутні на судовому засіданні, заявляють, що суд не врахував аргументів захисту і виніс заздалегідь заготоване рішення. Водночас правозахисники зазначають, що «справа графітчиків» має політичний підтекст.

Захист просив Апеляційний суд Сумської області перекваліфікувати дії Володимира Никоненка, засудженого до одного року ув’язнення, та виключити зі справи два епізоди щодо Ігоря Ганненка, засудженого до одного року і восьми місяців позбавлення волі, а також обом «призначити покарання, не пов’язане з позбавленням волі». Водночас прокуратура Сум подала зустрічну апеляцію, в якій вимагала ще суворішого покарання.

Судове засідання супроводжувалося пікетом громадських активістів, зокрема, з «Чорного комітету». Представники цієї організації також були присутні у залі суду. Один із них, Богдан Тицький, у коментарі для Радіо Свобода припустив, що суд не переймався аргументами сторін.

«Дуже цікавий факт, що перерва між самим судовим засіданням і вироком була хвилин 10. Після цієї перерви суддя приніс готове рішення, надруковане на чотирьох, а то й п’ятьох листочках формату А4. Можливо, у нього є навики швидкого набору тексту, але я сумніваюся, що за 10 хвилин можна набрати 5 листочків дрібним шрифтом. У мене складається враження, що вирок був готовий наперед, і все це засідання з усіма аргументами захисту було просто формальним заходом, і був готовий наказ, аби хлопців «в тупу» закривати» – зауважив Богдан Тицький.

Він також повідомив, що деякі учасники пікету тримали в руках зображення трафарету, за які засудили графітчиків, але міліціонери на це не реагували.

Інститут президентства залишається під захистом держави – Олійник

Не можна образити президента і залишитися безкарним, каже заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.
Спеціальна стаття забороняє і передбачає кримінальну відповідальність за образу президента
Володимир Олійник

«Якщо є таке правопорушення, то, на мій погляд, треба все ж застосовувати силу закону. Якщо ви хочете захищати демократичні цінності, то, безперечно, це треба робити, не порушуючи законодавство. Бо воно ж є таке. Спеціальна стаття забороняє і передбачає кримінальну відповідальність за образу президента. Якщо хочеться змінити цю ситуацію, то давайте змінювати законодавство. Питання ж не у прізвищі. Президенти змінюються, а сам інститут залишається під захистом держави», – наголосив Олійник.

Утім, у вироку суду немає жодного слова про президента. Там, зокрема, йдеться про бажання засуджених «протиставити себе суспільству», «знехтувати інтересами громади», «створити непристойний малюнок» та «надати вулицям неестетичного вигляду».

«Графітчиків» переслідують за вираження поглядів – Яворський

Відтак рішення як суду першої інстанції, так і апеляційного виглядає політично вмотивованим, зауважив Радіо Свобода правозахисник Володимир Яворський.
У демократичному суспільстві таких справ не може бути
Володимир Яворський

«Справа не рядова тому, що максимально, в чому можна звинувачувати цих хлопців – це пошкодження майна. Насправді це абсолютно вигадана справа, без сумніву, це політичне переслідування. Переслідування за свободу вираження поглядів, за зміст трафарету. У демократичному суспільстві таких справ не може бути. Я гадаю, що Вищий суд з кримінальних справ має це виправити, бо та відповідальність, яка інкримінується, у цій справі не може застосовуватися», – зазначив Яворський.

14 січня цього року Зарічний райсуд Сум засудив Ігоря Ганненка та Володимира Никоненка до позбавлення волі за трафаретний малюнок особи, схожої на Віктора Януковича.

На знак солідарності подібні малюнки з’явилися в Києві, Одесі, Сумах, Севастополі, Львові, Миколаєві, Харкові, Ялті, Рівному, Черкасах, Івано-Франківську, Запоріжжі, Чернівцях.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG