Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: високі ціни на харчі – причина епідемії ожиріння


Високі ціни на продукти харчування у світі призвели до того, що епідемія ожиріння посилилася, особливо в країнах третього світу. Світовий банк у своєму новому звіті говорить, що хоча ціни на харчі і почали скорочуватися протягом останніх півроку, проблема поганого харчування та пов’язані з нею медичні і фінансові проблеми стануть значним тягарем для обмежених фінансів урядів бідних країн.

Хліб, картопля, макарони – це, те, що починають купувати люди, коли на овочі, фрукти та м’ясо в них не вистачає грошей. «Нездорова їжа дешевша за здорову, тож люди в країнах, що розвиваються, починають їсти висококалорійні продукти замість поживних», – пояснює світову тенденцію Октавіано Кануто, віце-президент Світового банку, який відповідає за економічний менеджмент та зменшення бідності.

І хоча протягом останніх півроку ціни на продукти харчування у світі почали зменшуватися, економісти Світового банку побоюються, що «епідемія ожиріння» залишиться тією ж гострою проблемою, якою вона була й раніше.
Поки ціни на продукти харчування залишатимуться високими, ми не чекаємо, що епідемія ожиріння зменшиться
Хосе Куеста

«Добра новина полягає в тому, що, за даними моніторингу, ціни на харчі у світі продовжують падати протягом останніх шести місяців, але погана новина полягає в тому, що вони досі є дуже високими, лише на 9% меншими, ніж ті рекордно високі, якими вони були у серпні 2012 року. В цьому контексті високих цін ми бачимо, що епідемія ожиріння зростає. Тому, поки ціни на продукти харчування залишатимуться високими, ми не чекаємо, що епідемія ожиріння зменшиться», – пояснює Хосе Куеста, головний економіст Світового банку.

За підрахунками економістів банку, половина людей з надмірною вагою живе лише у 9 країнах – Китаї, Сполучених Штатах, Німеччині, Індії, Росії, Бразилії, Мексиці, Індонезії та Туреччині. А це, на думку фахівців, свідчить про те, що надмірна вага є скоріше проблемою бідних, ніж багатих країн.

Проблема не в бідності, а у відсутності культури харчування – лікар

Українська лікарка Ольга Моїсеєва говорить, що Україна з низькою культурою харчування цілком би вписалася у згаданий список.
Така ситуація в нас склалася ще з радянських часів
Ольга Моїсеєва

«Така ситуація в нас склалася ще з радянських часів. Бо треба наїстися, і побільше. Люди багато їдять «голих калорій». Я маю на увазі цукор і солодку воду. Мало людям пояснюють, що це – не їжа, а псування організму», – журиться лікарка.

А нині, на її думку, ситуація погіршується ще і тим, що українців «бомбардують» рекламою висококалорійної їжі. «Ми бачимо таку рекламу, що гарно наїдайтеся, їжте побільше, а потім з’їжте таблетку, і все буде гаразд. Це і низька культура, і низький рівень відповідальності за своє життя», – наголошує Ольга Моїсеєва.

Краще купити не ковбасу і сосиски, а купити шматок натурального м’яса. Але не кілограм, а 300–400 грамів
Ольга Моїсеєва
Адже, зауважує вона, раціонально харчуватися можна і за умов високих цін. «Якщо їсти помірно, то краще купити не ковбасу і сосиски, а купити шматок натурального м’яса. Але не кілограм, а 300–400 грамів», – радить українська лікарка.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG