Доступність посилання

ТОП новини

Чи мала мережа «ВКонтакті» контакти з Кремлем?


Москва – Російське інтернет-співтовариство різко відреагувало на звинувачення на адресу керівництва соцмережі «ВКонтакті». Бурхлива реакція виникла після того, як «Новая газета» оприлюднила листи, які нібито підтверджують таємне співробітництво популярної соціальної мережі із Кремлем заради боротьби з опозицією. Згідно з цими даними, наприкінці 2011 року засновник мережі Павло Дуров і його тодішній речник Владислав Циплухін начебто писали колишньому заступникові глави адміністрації президента Владиславу Суркову вірнопідданські листи. Російськомовний інтернет переважно встав на захист керівництва соціальної мережі.

«Новая газета» навела скриншоти електронних листів, нібито відправлених засновником популярної соціальної мережі Павлом Дуровим і тодішнім його прес-секретарем Владиславом Циплухіним до Кремля. Ці послання датовані
кінцем 2011 – початком 2012 років, коли був розпал опозиційних протестів у Росії.

Тоді «ВКонтакті» протистояв силовикам у спробах блокувати низку груп в соцмережі. А в грудні 2011 року Павла Дурова навіть викликали до прокуратури. Його просили пояснити, чому він відмовився закрити кілька опозиційних груп та сторінок мітингів у соцмережі.

«Новая газета», однак, пояснює тодішнє небажання Дурова підкорятися владі не прагненням дотримуватися прав користувачів, а корисливими інтересами і мало не таємною змовою з Кремлем.

Носик не вірить

Один із найпопулярніших російських інтернет-блогерів Антон Носик в інтерв'ю Радіо Свобода сказав, що доти, доки не почує підтвердження наведеної газетою інформації від самого Владислава Циплухіна, буде вважати її фальшивкою. За словами Носика, більшість соціальних мереж уникають контактів зі спецслужбами, якщо це не підкріплено відповідними документами.

«Інтерес будь-якої інтернет-компанії полягає в тому, щоб у ліжко зі спецслужбами не лягати. Це нікому не треба, тому що, крім іншого, спецслужби ці між собою конкурують, і якщо ти «подружився» з однією, то ти нажив собі ворога в особі іншої. І це будь-який осмислений керівник соціальної мережі розуміє. Тому діяльність інтернет-платформ спрямована на те, щоб вибудовувати свої відносини зі спецслужбами в рамках чинного законодавства», – вважає Антон Носик.

Колишній глава прес-служби «ВКонтакті» Владислав Циплухін у коментарі газеті заявив, що ані він, ані Павло Дуров подібних листів ніколи не писали. За його словами, тодішній голова адміністрації президента Владислав Сурков зустрічався з главою «ВКонтакте», але мова тоді йшла про можливу співпрацю стосовно інноваційного центру «Сколково», який будують у Підмосков’ї.

Нинішній керівник прес-служби соцмережі Георгій Лобушкін підкреслив, що Дуров назвав повідомлення про лист «повною нісенітницею».

Хто може казати «ні»?

Але, за словами ще одного відомого блогера Олега Козирєва, російським соцмережам (на відміну від їхніх аналогів за кордоном) важко казати «ні» державним структурам.

«Мені здається, тих фактів, які там представлені в статті, трохи замало, щоб робити такі висновки. Але, звичайно ж російські інтернет-компанії дійсно досить часто йдуть назустріч практично будь-яким побажанням спецслужб. Дуже мало які компанії або люди наважуються сказати «ні», поки не нададуть рішення суду. На жаль, позитивний досвід спротиву таким намірам держави є більшою мірою в міжнародних компаній», – сказав Олег Козирєв.

Тим не менш, в «Рунеті» мережа «ВКонтакті» одна з найпопулярніших, якщо не найпопулярніша. Це ж стосується і України, де сайт посідає третю сходинку за відвідуваністю після сайтів google.com і mail.ru. На сайті зареєстрована більшість української молоді, яка використовує «ВКонтакті» як універсальний засіб спілкування і обміну даними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG