Доступність посилання

ТОП новини

Україна може завдати Англії збитків на мільйони фунтів (європейська преса)


Прага – Європейські газети не виключають, що казахстанський лідер Нурсултан Назарбаєв хоче руками України повернути з Європи до Казахстану свого політичного недруга. Багато тут залежить від рішення Верховного суду Чехії, який має вирішити, чи задовольнити вимогу Генпрокуратури України про видачу росіянки Тетяни Параскевич, яку підозрюють у Києві в незаконному присвоєнні 5 мільярдів доларів, які були нібито таємно виведені з активів казахстанського «БTA Банку» через Україну. Газети в Європі також обговорюють, як старшому синові президента України Олександру Януковичу вдалося подвоїти свої статки лише за один минулий рік. А збірна України з футболу всерйоз розглядається футбольною асоціацією Англії як така, що може позбавити англійців прибутків, щонайменше, на суму в 26 мільйонів фунтів.

Чеська Lidové noviny запитує, чи росіянка Тетяна Параскевич, яку затримано у Чехії на підставі міжнародного розшуку з боку Генпрокуратури України, «винна у незаконному привласненні мільярдів доларів, чи вона всього-на-всього політична жертва». Домагається її в Празі також російський слідчий, який є у так званому «списку Магнітського», за яким понад 60 особам, причетним до смерті адвоката в Росії, заборонений в’їзд до низки західних країн (США, Великої Британії). Генпрокуратура України шукає 49-річну Параскевич за нібито злочинне виведення з активів казахського «БTA Банку», у змові з колишнім генеральним директором цього банку Мухтаром Аблязовим, до 5 мільярдів доларів. Аблязов, який очолював в Казахстані одну з головних опозиційних сил до Назарбаєва – «Демократичний вибір», утік до Лондона через те, що йому нібито загрожувала при арешті в Казахстані смерть. Адвокат Параскевич Марина Махиткова каже журналістам, що казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв хоче руками України повернути собі одного з важливих інформаторів про фінансування казахстанської політичної опозиції. Міністерство закордонних справ Чехії попередило, що Параскевич може стати, у разі видачі її в Україну, жертвою політичних переслідувань. Чеський Верховний суд може, як пише газета з Праги, повернути Тетяну Параскевич українській владі.

Польська Gazeta Wyborcza інформує з посиланнями на українські джерела, що старший син президента України Олександр Янукович подвоїв свої статки до майже 200 мільйонів доларів лише за один рік. «Цей 39-річний стоматолог, якого раніше ніхто не знав як бізнесмена, увійшов до клубу мільйонерів у колишній радянській республіці, де його тато є главою держави», – дивується варшавське видання. Газета також зауважує, що «син президента, який є нині у списку українських багатіїв, ніколи не спілкувався з пресою, та вважається однією з центральних постатей в політично-фінансовому клані, витвореному довкола президента Януковича, який ще йменують «Сім’я».

Лондонська The Telegraph повідомила, що Футбольна асоціація Англії може у разі непотрапляння її національної збірної до фінальної частини Кубка світу з футболу в Бразилії у 2014 році втратити щонайменше 26 мільйонів фунтів. Про це в Лондоні заговорили з особливим занепокоєнням після нічиєї збірної Англії під керівництвом Роя Годжсона у відбірковому матчі минулого вівторка в Подгориці з національною командою Чорногорії – 1:1. Керівники англійського футболу всерйоз занепокоєні і майбутнім результатом гри Англії в Києві 10 вересня з українцями, які під орудою Михайла Фоменка дещо поліпшили свої шанси в групі H після двох підряд перемог над Польщею у Варшаві та Молдовою в Одесі. У Лондоні вже називають майбутню гру з Україною в Києві 10 вересня «можливо, найбільш важкою грою в групі» та міркують, що «навіть нічия у цій грі може позбавити Англію путівки до Бразилії». Поки що у згаданому відборі на Кубок світу 2014 в групі H лідирує Чорногорія з 14 очками, англійці другі – 12, Україна і Польща мають по 8 очок і значно відстають від інших – Молдова – 4 очки та Сан-Маріно – 0. Україна грає наступний матч 7 червня з Чорногорією в Подгориці. Свою першу гру в Києві українці програли чорногорцям з рахунком 0:1.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG