Доступність посилання

ТОП новини

«Імператор» Путін оголосив війну громадянському суспільству – експерт


Київ – У Росії впродовж тижня працівники прокуратури, спецслужб, Міністерства з надзвичайних ситуацій, МВС перевіряють офіси та штаб-квартири неурядових організацій. Президент Росії Володимир Путін назвав це звичайним заходом, з метою «привести діяльність організацій у відповідність із законом». Міжнародні правозахисні організації вважають перевірки наступом на громадянський сектор і методом боротьби влади з протестними настроями суспільства. Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон висловила стурбованість масштабами перевірок.

Перші обшуки і вилучення документації відбулись в офісах російських неурядових організацій, які мають фінансову підтримку з-за кордону, та російських представництвах міжнародних організацій. Це такі організації, як Amnesty International, Human Rights Watch та інші.

Силовики провели обшуки і вилучили документацію у міжнародних благодійних фондів та аналітичних центрів, серед яких німецький Фонд Конрада Аденауера та інші. Про це Радіо Свобода розповіла виконавчий директор представництва правозахисної організації «Міжнародна амністія» (Amnesty International) в Україні Тетяна Мазур.

Такі перевірки, за її словами, мають дві цілі: перша – це намагання залякувати тих, хто критикує владу, і придушення громадського сектору. Друга – це дискредитація правозахисників в очах громадськості.
Неурядові організації, які отримують фінансування з-за кордону, потрапили під визначення «іноземних агентів»
Тетяна Мазур

«Минулого року в Росії змінене законодавство, і неурядові організації, які отримують фінансування з-за кордону, потрапили під визначення «іноземних агентів». Після цього ми бачимо, що кількість і масштаби перевірок таких «агентів» зростають», – зазначила Мазур.

Вона також повідомила, що під загрозою опинились спільні проекти українських і російських громадських організацій, насамперед тих, що захищають права людини і підтримують розвиток громадянського суспільства.

Українська влада спробує скопіювати досвід росіян – експерт

Експерти київського неурядового Інституту політичної освіти співпрацюють з російськими колегами у сфері розвитку місцевого самоврядування. Керівник програм цього інституту Олександр Солонтай минулого року не зміг потрапити до Москви для участі у семінарі з цієї проблематики, росіяни депортували його назад в Україну просто з летовища без пояснення причин.

Обшуки в офісах російських неурядових організацій – це спланована операція, що має на меті знищити громадянське суспільство і думку, альтернативну кремлівській, зазначив експерт у розмові з Радіо Свобода.

«У Росії тенденція зрозуміла: влада взяла курс на повну ліквідацію громадянського суспільства. Тобто, усіх організацій, непідконтрольних органам влади. Якщо ж якась НГО (неурядова громадська організація) залишиться, це буде вірний знак, що ці організації перебувають під контролем влади у Росії, – вважає Солонтай. – Для України це є дуже маленький плюс і дуже великий мінус. Плюс у тому, що багато організацій з Росії переїдуть працювати на українські терени, будуть працювати з Росією через Україну, як це сталось з Білоруссю. А великий мінус у тому, що наша влада спробує скопіювати цей досвід Росії».

Олександр Солонтай також зазначив, що його офіси його російських колег також обшукали, і не лише у Москві. Обшуки відбулись у Ростові, Пензі, Саратові та інших містах.

За повідомленням Московської Гельсінської групи, уже перевірено понад 30 офісів громадських організацій у Москві та майже 20 неурядових організацій в інших містах Росії.

Росія демонструє, хто в країні господар – експерти

Керівник програм всеукраїнської Коаліції громадських правозахисних організацій Лариса Полулях у розмові з Радіо Свобода наголосила, що наступ на громадянське суспільство у Росії її не дивує, оскільки знищити потенційних носіїв протестів проти політики Кремля – одне із завдань російської влади.
Виживають, вочевидь, ті організації, які лояльні до влади «імператора» Путіна
Лариса Полулях

«Виживають, вочевидь, ті організації, які лояльні до влади «імператора» Путіна. Російська влада намагається вкотре «тупнути ногою» і показати, хто головний у Росії. Ще одне завдання – докорінно знищити або, як мінімум, принизити громадські організації. Нічого нового, панове, це черговий етап демонстрації сили з боку Кремля», – зазначила Полулях.

Голова ради лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут відзначив, що президент Путін фактично оголосив війну громадянському суспільству Росії. «Обшуки в офісах, постійні перевірки податківців та працівників МВС – це спроба знищити зростаючі протестні настрої у Росії, носіями яких є суспільство, громадські організації, громади», – каже Когут.

Російська прокуратура тим часом заявила, що має намір перевірити понад 100 неурядових організацій по всій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG