Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані засудили трьох опозиціонерів


Камчибек Ташиєв, Садир Джапаров і Талант Мамитов у залі суду
Камчибек Ташиєв, Садир Джапаров і Талант Мамитов у залі суду
Суд у столиці Киргизстану Бішкеку засудив у п’ятницю трьох опозиційних депутатів парламенту, лідерів опозиційної партії «Ата-Джурт» («Батьківщина»), за звинуваченням у підбурюванні до масових заворушень і спробі силового захоплення влади.

Двоє з них, Камчибек Ташиєв і Садир Джапаров, отримали вироки у 18 місяців позбавлення волі, третій, Талант Мамитов, – 12 місяців.

Усі троє не визнали своєї вини.

Під час засідання суду близько 200 прихильників підсудних мітингували перед будівлею і намагалися прорватися всередину.

Усіх трьох затримали на початку жовтня минулого року після сутичок близько тисячі демонстрантів із правоохоронцями в Бішкеку. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скиненого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, був одним із кандидатів на президентських виборах понад рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, переважно з півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG