Доступність посилання

ТОП новини

Переможцем літературної премії «Князь роси» імені Тараса Мельничука став поет із Косівщини


Уторопи Косівського району – рідні місця Тараса Мельничука, архівне фото
Уторопи Косівського району – рідні місця Тараса Мельничука, архівне фото
Літературну премію «Князь роси» імені Тараса Мельничука вручили в п’ятницю в Чернівецькому меморіальному музеї Володимира Івасюка поетові зі Старих Кут Косівського району Івано-Франківської області Миколі Близнюкові за книжку «Дві поеми».

Про це повідомив Радіо Свобода молодий прикарпатський письменник Василь Карп’юк. За його словами, це гідна оцінка творчості поета, який товаришував із Тарасом Мельничуком, надав йому прихисток на чотири місяці після першого ув’язнення.

Лауреата премії «Князь роси» названо в рамках ІІІ Всеукраїнського фестивалю поезії «Від Гуцулії – до кряжів донецьких» (пам’яті поета-політв’язня Тараса Мельничука). Така мистецька акція проходила впродовж трьох днів на Буковині і Прикарпатті.

Розпочався фестиваль у Чернівцях із зустрічі зі студентами національного університету імені Юрія Федьковича, де свого часу вчився письменник-бунтар, лауреат Шевченківської премії за поему «Князь роси» Тарас Мельничук. У четвер відвідали село Уторопи Косівського району, де поет помер і похований, де минулоріч відкрито музей і встановлено йому пам’ятник. У Косові відбувся вечір пам’яті.

Серед учасників фестивалю – поети з Києва, Прикарпаття, Буковини.

Як повідомив Василь Карп’юк, письменниця з Києва Ніна Гнатюк передала музеєві в Уторопах кілька десятків примірників газети «Слово просвіти», в якій вміщено уривки з автобіографії Тараса Мельничука. Ці 27 сторінок автобіографії довго зберігалися в рукопису, а тепер надруковані на сторінках газети.

Василь Карп’юк є організатором ще одного літературно-мистецького фестивалю, присвяченого Тарасові Мельничуку, «Покрова», який уже чотири рази проходив на Прикарпатті.
XS
SM
MD
LG