Доступність посилання

ТОП новини

CША запевнили у подальшій підтримці Південної Кореї


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах відреагували на підписання керівником КНДР Кім Чен Ином «плану технічної підготовки ракетних військ до нападу на США». Північна Корея також заявила, що її відносини із Південною Кореєю «вступають у воєнний стан», і всі проблеми міжкорейських стосунків «вирішуватимуться за законами воєнного часу». У цьому зв’язку США заявляють про готовність до будь-якого розвитку подій і запевняють у подальшій підтримці Південної Кореї.

Північна Корея заявила про намір ліквідувати південнокорейський індустральний парк, який досі служив зв’язком між двома Кореями. Розташований на території Північної Кореї, цей парк є одним із небагатьох джерел твердої валюти для Пхеньяна.

Режим погрожує перетворити Сеул, столицю Південної Кореї, «на вогняне море». Чак Гейґел, міністр оборони Сполучених Штатів, попередив Пхеньян про небезпеку подібних намірів.

«Ми віддані альянсові з Південною Кореєю, так само, як з іншими нашими союзниками у тому регіоні світу, – заявив Чак Гейґел у Пентагоні. – Отож ми будемо готові, якщо треба, до будь-якого розвитку подій там».

А Джек Кін, генерал армії у відставці, зауважив, що від Сеула до північнокорейського кордону лише якихось 40 кілометрів.

Генерал, однак, сумнівається, що Пхеньян піде на такий самовбивчий крок, зважаючи на американську бомбардувальну авіацію, базовану на території Південної Кореї. Разом з тим Кін, який нині очолює Раду Інституту вивчення війни, бачить загрозу в іншому.

«Реальною проблемою є розповсюдження північнокорейських ракет і технології ядерної зброї, – підкреслив генерал Кін, – те, що бачимо на прикладі Ірану».

Пхеньян – на межі війни?

Пхеньян, між тим, оголоситв стан бойової готовності своїх ракет і погрожує застосувати ядерну зброю проти Сполучених Штатів та Японії.

Джеймс Фаллоуз, коментатор журналу The Atlantic, вважає, що північнокорейські балістичні ракети не мають достатньої дальності, щоб сягнути Гавайських островів або західного узбережжя Америки. Крім того, Пхеньян поки ще не має боєголовок зменшеного розміру, щоб вмістити на ракеті. Реальна небезпека, на його думку, полягає в іншому, а саме – у нестабільності ситуації, у тому, що молодий диктатор Кім Чен Ин або може повірити у власну всемогутність, або він просто хворий на божевілля.

«Північні корейці, безумовно, можуть своїми озброєннями завдати великої шкоди Південній Кореї й навіть Японії, – каже Фаллоуз, – тому я вважаю, що саме це є значно більше, ніж їхнє звичайне бряжчання зброєю. Від Північної Кореї ми нині чуємо бряжчання ядерною зброєю», – констатує аналітик.

Водночас, за даними західних розвідок, після оголошення заяв Пхеньяна ніяких нових пересувань у частинах північнокорейських збройних сил не відбувається. Заяву вважають призначеною в першу чергу для внутрішнього північнокорейського вжитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG