Доступність посилання

ТОП новини

Українські власники мільярдів на Кіпрі хочуть врятувати гроші через суд (європейська преса)


Прага – Колишній радник президента США з національної безпеки Збігнєв Бжезинський заявив у інтерв’ю європейським журналістам, що він виступає за створення «широкого Заходу» за участі НАТО і, можливо, України, або Росії, чи Туреччини. Інакше, на думку Бжезинського, світові загрожує «глобальний хаос». Тим часом західні політики зауважують, що президент України Віктор Янукович нині стоїть перед рішенням щодо стратегічного вибору України, «за яке відповідальний перед Богом та історією». Аналітики інформують також, що українські власники мільярдів на Кіпрі хочуть врятувати їх через суд.

В інтерв’ю варшавському виданню Polska колишній радник президента США з національної безпеки Збігнєв Бжезинський заявив: «Я радив би Сполученим Штатам віднайти більш тонку та продуману стратегію на Близькому Сході й тому я наголошую на необхідності створення «широкого Заходу», що включав би євроатлантичне співтовариство, а також Росію, Україну чи Туреччину». А відповідаючи на запитання, що він думає про долю «Східного партнерства» і українців, Бжезинський сказав: «Українці й білоруси, які бажають стати частиною Заходу, думають про це зовсім не через заздрощі до Польщі. Вони хочуть цього, бо пов’язують свої, як ви кажете, «бажання й прагнення» з Європою, а водночас сподіваються таким чином зміцнити свою незалежність. Я змушений із жалем констатувати, що час від часу їх примушують укладати різні угоди з Росією, яка намагається таким замаскованим чином відновити російську імперію. Європа, без сумніву, володіє великим потенціалом, що його можна було б використати для демократизації та суспільної трансформації держав, які перебувають за східним кордоном Польщі, але щоб цього досягнути, необхідна довготривала стратегія дій. Аналогічна концепція необхідна також стосовно Туреччини й Росії. На жаль, такої стратегії Європа не має». Бжезинський також попереджає: якщо Захід не витворить нових методів формування трансконтинентальної системи глобальної співпраці, то світові загрожує «стан глобального хаосу».

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив у інтерв’ю Gazeta Wyborcza, що успішне підписання угоди між ЄС та Україною в листопаді на саміті у Вільнюсі залежить, насамперед, від рішення українських політиків, бо Захід, особливо Польща, на думку Сікорського, роблять все можливе, щоб переконати Київ у необхідності реформ і прискорення євроінтеграції. Радослав Сікорський також наголосив, що в разі непідписання Україною угоди з ЄС у Вільнюсі «Київ вибирає інший напрямок інтеграції»… Міністр закордонних справ Польщі особливо наголосив: «Президент Янукович стоїть перед рішенням, за яке відповідає перед Богом та історією». Радослав Сікорський також попередив, що керівник Кремля Володимир Путін «запропонував Києву дуже амбітні фінансові та геополітичні пропозиції», щоб примусити українців, втретє за їхню історію, зробити «цивілізаційний вибір». «Ми бажали б, – наголосив Сікорський, – бачити Україну в нашій європейській родині». Радослав Сікорський також вважає, що газ є величезним засобом тиску Росії на Україну, яка «вже багато років тримає ціни на газ вдома нижче від ринкових». За 20 років, як наголосив польський міністр, Київ тут майже нічого не зробив. Але, на його думку, із впровадженням європейської моделі енергозбереження Україна могла б «заощадити 34 мільярди кубічних метрів газу – більше, ніж отримує нині з Росії».

Лондонська Financial Times повідомляє, що фінансова криза на Кіпрі вступила в нову фазу – судову. Так, Кіпрська православна церква, якій загрожувала втрата близько 100 мільйонів доларів у разі сплати екстраординарного податку з її депозитів у Банку Кіпру, Bank of Cyprus, успішно оскаржила в суді такі дії влади. Суть цього судового позову полягає у тому, що конфіскація власності суперечить Конституції Кіпру та Європейській конвенції про захист прав людини. Внаслідок цього вкладники Bank of Cyprus можуть отримати шанси врятувати свої гроші. Надійшли також інші подібні рішення судів щодо прав власників депозитів Bank of Cyprus. Видання з Лондона також повідомило, що воно володіє інформацією про «кілька фірм в Україні, які мають мільярдні капітали в доларах США в банках Кіпру та намагаються за допомогою судових позовів захистити свої депозити і звільнити власні фінансові потоки». Влада Кіпру вже змушена створити арбітражну комісію, щоб розглядати подібні судові позови.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG