Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд в еміграції: фантастика чи майбутнє?


Київ – У Європі в роки Другої світової війни працювали еміграційний кабінет міністрів Франції на чолі з Шарлем де Голлем, уряди Польщі та Югославії. Упродовж війни вони вели активну міжнародну діяльність, підтримуючи антинацистські рухи у своїх країнах. Уряд в екзилі мав місце і в українській історії: після знищення Української Народної Республіки був створений Державний центр УНР. Спершу він містився у польському Тарнові, згодом його установи діяли у Варшаві, Парижі і Празі.

Після відновлення незалежності України у 1991 році, надзвичайна сесія Української національної ради, яка виконувала роль екзильного парламенту, оголосила про складення Центром своїх повноважень. За умов згортання демократії та ув’язнення лідерів опозиції у сучасній Україні, виїзді за її межі окремих політиків, українська громадськість знову заговорила про можливості створити опозиційний уряд в екзилі.

Колишній міністр економіки, який емігрував до Чехії, Богдан Данилишин не виключає, що в Україні можуть настати обставини, коли демократична опозиція зможе діяти лише з-за кордону і потрібно буде створювати уряд в екзилі. На його думку, українці заслуговують на те, щоб «мати українську владу», яка захищала б права кожного громадянина і відстоювала інтереси української держави.

Про те, що такий розвиток подій можливий, сказав Радіо Свобода і голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов. Опозиційний кабінет міністрів поза межами України може бути сформований, коли за кордоном опиниться критична маса опозиційних політиків.На думку Толкачова, процес витіснення опозиційних політиків з боку чинної влади триватиме і надалі.
Зі збільшенням наших провідників опозиції за кордоном, створення такого уряду стало б цілком реальним.
Олексій Толкачов

«Із Данилишиним питання про створення уряду в екзилі обговорювалось відразу після його переїзду до Праги. Але на той момент не було критичної маси українських політиків і чиновників за кордоном, – каже Толкачов. – Я думаю, зараз, зі збільшенням наших провідників опозиції за кордоном, створення такого уряду стало б цілком реальним. Це була б дуже добра нагода для окремих наших політиків фактично втекти з України, але при цьому зберегти обличчя при достатньо поганому стані справ».

Як наголошує Толкачов, у разі створення опозицією еміграційного уряду України, він не матиме реальних важелів впливу на ситуацію усередині країни, як і не матиме великої підтримки серед українців.

Білоруський шлях України від «донецьких»

На думку письменника, науковця і громадського діяча Максима Стріхи, попри деградацію політичних «еліт» держави, серед політиків є і такі, кого цікавить не сама влада, не можливість використати державні ресурси задля власного збагачення, а існування і розвиток України. Саме таким політикам немає місця у сучасній українській політичній системі, вважає Стріха.

На думку експерта, незабаром у країні може утвердитись автократизм, що спричинить, серед іншого, «вичавлювання» опозиції в еміграцію і створення опозиційними політиками та інтелектуалами закордонного кабінету міністрів України.
Нині влада, фактично, відмовилась від будь-якої поваги до закону, від будь-якого діалогу з опозицією.
Максим Стріха

«Нині українська влада фактично відмовилась від будь-якої поваги до закону, від будь-якого діалогу з опозицією, від будь-якого діалогу з суспільством. Така ситуація може бути розв’язана у два способи. Перший – через соціальний вибух із непередбачуваними наслідками. Далі також можливі два варіанти: або цей режим програє, або, навпаки, ствердиться. Він і без соціального вибуху може ствердитись. Тоді влада виштовхає частину опозицію на маргінес політичного життя країни, частину – за кордон», – сказаяв Стріха у розмові з Радіо Свобода.

За його словами, Україна стрімко просувається білоруським шляхом. Принаймні, дії влади «донецьких» у межах усієї України, спрямовані на знищення громадянського суспільства, політичної опозиції та економічних конкурентів, нагадують дії президента Білорусі Олександра Лукашенка у його перший президентський строк.

Але у Білорусі досі ані внутрішня опозиція, ані опозиційний уряд в екзилі не мають належної підтримки громадян. У них немає механізму, через який вони могли б впливати на суспільну думку, каже Стріха.

«Не хотів би навіть думати про такі ідеї! Це дуже згубна ідея»

Професор, учасник ініціативи «Перше грудня» Ігор Юхновський закидає українським опозиціонерам пасивну позицію при обговоренні й вирішенні нагальних проблем життя держави. За його словами, еміграцію і роботу за кордоном більшість українців може розцінити як втечу.

Зараз я би не хотів говорити про створення за кордоном чогось такого, що є протилежним до нинішнього уряду.
Ігор Юхновський

«Опозиція має чітко говорити, що вона пропонує. Я вважаю, що є президент, і це президент України. Є уряд, і це уряд України. Є парламент, і це парламент України. Так, вони багатьох не задовольняють, але тоді треба їх змінити і вибрати інших людей. Але зараз я б не хотів говорити про створення за кордоном чогось такого, що є протилежним до нинішнього уряду», – наголосив Юхновський у розмові з Радіо Свобода.

Якщо опозиція хоче працювати для розвитку української держави, модернізації її економіки, розбудови демократичного суспільства, вона має працювати всередині держави. Так вважає історик, політолог Олександр Палій.

Треба боротися на власній території, а не виїжджати за кордон. Виїзд за кордон виправданий за надзвичайно суворих умов.
Олександр Палій

«Я не хотів би навіть думати про такі ідеї! Це дуже згубна ідея: у нас є уряд, розташований у Києві, у нас є столиця, у нас є країна. Є народ, який у своїй більшості (понад 80 відсотків, за даними соціологів) хоче незалежності своєї країни. Тому треба боротися на власній території, а не виїжджати за кордон. Виїзд за кордон виправданий за надзвичайно суворих умов. Але свого часу абсолютна більшість українських повстанців ніяких подібних рішень, компромісів не приймала – ні у 1920-х роках, ні пізніше», – наголосив Палій у розмові з Радіо Свобода.

Як зазначають експерти, відстояти власну країну, взяти активну участь у її розвиткові можна лише перебуваючи у ній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG