Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Горбачов: у Росії необхідно відновити «перебудову»


Михайло Горбачов вважає, що в Росії необхідно відновити «перебудову». Представники правлячої партії «Єдина Росія» не поділяють думку колишнього президента СРСР.

«Зараз ми дійшли до такого етапу, що обірвали перебудову. Політика все більше перетворюється на імітацію. Нам потрібна нова система управління країною», - заявив Горбачов напередодні в Москві.

За його словами, необхідно, щоб у Росії «були вибори, а не їх імітація».

Секретар генеральної ради «Єдиної Росії» Сергій Неверов у відповідь на заяву Горбачова сказав, що «Михайло Сергійович уже був ініціатором однієї перебудови».

«У результаті (перебудови) ми втратили країну», - сказав Невєров.

Раніше Горбачов в інтерв'ю американському виданню The Wall Street Journal назвав систему правління в сучасній Росії «авторитарною». За його словами, «звичка» Кремля до авторитаризму стала безсумнівною і «дуже небезпечною».

«Ми в Росії змушені серйозно боротися, щоб зміцнити демократію, гарантувати чесні вибори, незалежність судової системи і так далі», – заявляв Горбачов.

«Суперечка позбавлених авторитету сторін»

У суперечці Михайла Горбачова і «Єдиної Росії» неможливо підтримати партію влади, яка, на думку політолога Гліба Павловського, не є інтелектуально значимою стороною. При цьому заяву Горбачова Павловський розцінює як безвідповідальну.

«Коли Горбачов говорить розумні речі, то виглядає обманщиком. Не через те, що він хоче обдурити, а з тієї причини, що він так і не проаналізував крах держави в 1991 році. Його пропозиції відновити перебудову звучать одночасно комічно і безвідповідально», - сказав Російській службі «Голосу Америки» Гліб Павловський.

За словами політолога, обмін думками між Горбачовим і представником «Єдиної Росії» є суперечкою позбавлених авторитету сторін.
Його (Горбачова) пропозиції відновити перебудову звучать одночасно комічно і безвідповідально.
Гліб Павловський, політолог

«Єдина Росія» в її нинішньому стані не є відповідальною політичною силою і не може робити будь-які відповідальні заяви - партія позбавлена власного голосу і політичної позиції», - розповів Павловський.

Ставлення в сучасній Росії до Горбачова складне, в різних групах і колах воно відрізняється, відзначає Павловський. Але головна проблема Горбачова полягає в тому, що він перестав бути фігурою, за якою стежать політичні кола в Росії.

«Я б звернув увагу на те, що Горбачов втратив репутацію навіть в тих групах, які його колись підтримували. Проблема в тому, що Горбачов повів себе вкрай безвідповідально в 1991 році, коли фактично залишив посаду президента, позбавивши лідера всіх людей, які були орієнтовані на ліберальну модель в країні. Борис Єльцин не пропонував ліберальної моделі в Росії», - зазначив політолог.

Критикуючи режим Путіна, Горбачов намагається приєднатися до досить широкого кола незадоволених станом справ у Росії, вважає експерт.

«Але навряд чи Горбачов може комусь додати репутації. Він, скоріше, віднімає репутацію у тих, до кого приєднується», - сказав Павловський.

Влада дискредитує Горбачова

Не має значення, як називати повернення до демократії в Росії, вважає опозиційний політик Борис Нємцов.

«Називати це перебудовою або якимось іншим словом? Це справа смаку. Для Горбачова ця назва органічна, бо він її автор. Без політичної реформи, без зміни влади, без обмеження повноважень президента, без посилення ролі парламенту і регіонів, без відновлення виборів губернаторів і мерів, а також незалежного суду, у Росії немає майбутнього. У Росії немає майбутнього без політичної реформи, а вмирати з Путіним Росія не хоче», - розповів Російській службі «Голосу Америки» Борис Нємцов.

При цьому Нємцов не вважає, що Горбачов, критикуючи Кремль, намагається приєднатися до російської опозиції.

«Не думаю, що Горбачов хоче відігравати якусь активну роль у політичному житті Росії. Горбачов висловлює свою особисту думку, яка буде в першу чергу почута в світі, а в другу чергу в Росії. У світі слово Горбачова має значення, але це не змінює загальний розклад сил в Росії», - розповів Нємцов.

За словами Нємцова, ставлення до російського режиму погіршується, а рейтинг довіри Путіна знижується щомісяця. У зв'язку з цим нова стратегія Путіна тепер полягає в тому, що «він не ангел, але решта ще гірші».

«Дискредитація всіх по периметру - це те, чим зараз займаються власті. Те, що влада намагається дискредитувати Горбачова, зваливши на нього всі мислимі і немислимі проблеми СРСР і Росії, - свідчить про це», - зазначив Немцов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG