Доступність посилання

ТОП новини

«Люди не довіряють владі, а влада не довіряє людям» – Азаров


Київ – Танення снігу в Києві не буде миттєвим, воно розтягнеться на 10-15 днів, але влада все одно готується до паводку. Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров. Водночас, волонтери громадських об’єднань, які брали участь у порятунку Києва від снігових завалів, кажуть, що влада може не впоратися зі стихією і цього разу. Відсутність координації дій між різними службами, низька фахова кваліфікація рятувальників та бюрократичний підхід чиновників ускладнюють боротьбу зі стихією, відзначають вони.

Київ серйозно готується до паводків, запевняє Микола Азаров. За його словами, вживають усіх можливих заходів, до столиці підтягують велику кількість техніки, зокрема, понад 70 насосних станцій. Прем’єр-міністр також повідомив, що на період можливих паводків у Держслужбі з надзвичайних ситуацій буде працювати цілодобова інформаційна служба.

Утім, ефективність таких заходів може виявитися нульовою, припускає волонтер проекту HelpKyiv Роман Зінченко. За його словами, громадські активісти під час боротьби з наслідками потужних снігопадів у столиці минулого тижня пересвідчилися, що влада не лише не здатна скоординувати заходи з подолання стихійного лиха, а й не вміє приймати допомогу самоорганізованого населення.

«Дуже багато служб просто ігнорували пропозиції волонтерів. Другий момент. Ми досить часто стикалися з тим, що вони між собою не узгоджені, не скоординовані. На наступному етапі їм дуже потрібно, щоб вони домовлялися між собою, як працювати. Третій момент важливий – це оповіщення населення. Якщо ми подивимося на сайти Держслужби з надзвичайних ситуацій, ДАІ, КМДА, там інформація про те, як героїчно побороли снігопад. Ця інформація вводить людей в оману, виводить їх на вулиці, змушує їх користуватися приватним транспортом, заганяє їх у ті ситуації, яких би вони могли уникнути», – розповідає Зінченко.

«Біда наша у тому, що ми не довіряємо»

Микола Азаров визнає, що під час снігопадів суттєвою недоробкою влади була відсутність належним чином організованого інформування населення. Водночас, непорозуміння з відмовою від допомоги волонтерів глава уряду пояснює зайвою бюрократизацією рятувальних та комунальних служб.

«Якщо керівнику запропонував допомогу представник громадськості, сторонній, керівник боїться, що раптом не зроблять, а з нього спитають. Біда наша у тому, що ми не довіряємо. Люди не довірять владі, а влада не довіряє людям. Ламати цю взаємну недовіру, безумовно, треба, вибудовуючи нову модель», – наголошує Азаров.

Водночас, Микола Азаров не зміг запевнити у тому, що алгоритм співпраці з волонтерами зміниться найближчим часом, зокрема, в разі виникнення повеней у Києві чи інших регіонах.

Не вистачає правил для населення у надзвичайних ситуаціях – волонтер

Тож влада мала б почати перейматися створенням нової моделі антикризового реагування та сповіщення населення, зауважує учасниця громадської ініціативи OffRoadMaster, яка брала участь у боротьбі зі снігом, Ірина Ківа.

«Немає центрального органу, який координуватиме «швидку», рятувальників, комунальників. Він був, але не виконував своєї функції. Крім того, військовим рятувальникам не вистачає досвіду. Де на вирішення проблеми досить півгодини, то вони витрачали по годині. Спочатку думали, що робити, потім пробували. Також не вистачає правил для населення у надзвичайних ситуаціях. Слід створити зведення правил: як не можна пересуватися, чого краще не робити», – зазначає Ківа.

У разі підтоплення Києва чи інших міст, волонтери радять залишатися вдома, а у разі небезпеки не покладати зайвих надій на комунальні та рятувальні служби, а згуртовуватися і допомагати один одному.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG