Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство доходів береться за страхові компанії і торговців цінними паперами


Київ – Міністерство доходів і зборів України разом із Національною комісією з цінних паперів та Нацкомфінпослуг підписали Меморандум про обмін інформацією. Таким чином вони планують запобігти податковим махінаціям та викрити вже існуючих неплатників податків, повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Економісти попереджають, що ні в якому разі за рахунок новації не можна посилювати контроль і збільшувати каральні функції. А в опозиції кажуть, що підписання Меморандуму між державними органами – це нонсенс.

Меморандум про обмін інформацією сторони підписали для забезпечення постійної комунікації один з одним та очищення ринку від махінацій і зловживань. Нацкомфінпослуг та Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку відтепер будуть отримувати інформацію з баз даних Міністерства доходів щодо сплати податків та ведення господарської діяльності. А Міністерство доходів, у свою чергу, матиме доступ до матеріалів ревізій у разі виявлення фактів порушення законодавства та іншої звітної інформації для того, щоб забезпечити повноту оподаткування. На цьому наголосив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.
Ми зможемо уникнути повторення ситуацій, коли окремі страхові компанії збирали значні суми премій а потім зникали з ринку страхових послуг.
Олександр Клименко

«Така співпраця стане черговим кроком до підвищення прозорості, відповідності світовим стандартам, коли обмін інформацією між податковими органами і регуляторами ринку відбувається фактично в онлайн-режимі, – каже він. – Завдяки оперативному обміну інформації ми зможемо уникнути повторення таких ситуацій, які виникали останнім часом, коли окремі страхові компанії збирали значні суми премій, а потім зникали з ринку страхових послуг. Крім того, це сприятиме упередженню будь-яких спроб фінансових і податкових махінацій, а також аналізу ризиків та негативних тенденцій у цій сфері».

Новації відповідають інтересам клієнтів – Клименко

Новації, зазначає Олександр Клименко, відповідають не стільки інтересам держави, скільки інтересам клієнтів тих компаній, що надають фінансові та страхові послуги.

Так, за даними Міністерства доходів і зборів, 99% задекларованих надходжень до бюджету формують менше половини з працюючих на ринку страхових компаній – 220 із 448. Чим займаються інші 228, цього Олександр Клименко, за його словами, не розуміє і хоче з’ясувати.

Міністр додав, що новації стосуватимуться не лише страхового ринку, а й, зокрема, операцій з цінними паперами. За даними Міністерства доходів і зборів, наприкінці минулого року офіційно задекларовані доходи по операціях з цінними паперами зросли в 2,3 раза або на 126,6 мільярда гривень. Проте велика кількість підприємств ще здійснюють торгівлю цінними паперами зі збитком. За 2012 рік загальна сума отриманих збитків від таких операцій склала 126,2 мільярда гривень.

«Це взагалі створюється монстр»
Це – державні органи. Які можуть бути між ними меморандуми?
Оксана Продан

Підписання Меморандуму між державними органами – це нонсенс, говорить депутат від УДАРу Оксана Продан. «Це – державні органи. Які можуть бути між ними меморандуми? Вони працюють у рамках, визначених законом, і я сильно сумніваюся, що в положенні про міністерство чи про комісію є норма про підписання меморандумів з іншими органами влади. Я такого не бачила», – наголошує Продан.

Водночас вона припускає, що обмін інформацією дійсно може допомогти запобіганню махінацій з податками.
Створюється монстр, в якому є уже сьогодні функції і Пенсійного фонду, є повноваження Міністерства фінансів.
Оксана Продан

«Але коли створюється доступ саме такого величезного з незрозумілими повноваженнями органу до конфіденційної інформації, то я сумніваюся, що ця інформація буде використана з позитивними результатами для державного бюджету. Друге – якщо йде підпорядкування ще й комісії з цінних паперів, фактично, Міністерству доходів і зборів, то це взагалі створюється монстр, в якому є уже сьогодні функції і Пенсійного фонду, є повноваження Міністерства фінансів. Хоча, насправді, податкова, митниця, ще й комісія з цінних паперів – це структура, яка аналогів не має ні в Україні, ні в економічно розвинених країнах», – сказала депутат.

«Більше наглядових і каральних функцій не може бути позитивом»

Наразі говорити про наслідки обміну інформацією між Міністерством доходів та фінансовими регуляторами зарано. Але є два варіанти розвитку подій, і все залежить від цілей, які ставляться, наголошує керівник економічних програм центру імені Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, виправданою така ініціатива може бути, якщо за рахунок обміну інформацією в Україні покращиться співпраця бізнесу і влади. А якщо ж обмін інформацією між відомствами передбачає посилення контролю, то навряд чи це має якийсь сенс для розвитку економіки та сприяння економічній діяльності.

«Якщо ж буде посилення адміністрування і буде все більше функцій наглядових і каральних, вони можуть переходити в різні міністерства і окремі підрозділи, то це не може бути позитивом. Якщо мова йде саме про посилення контролю, то, вірогідно, цей контроль буде поширюватися і на різні види діяльності. А посилення контролю не призведе до підвищення ефективності, до кращої роботи, до того, щоб інформацією, якою будуть обмінюватися інституції, щоб вона сприяла саме зрозумілості, прозорості фінансової системи», – зазначив Василь Юрчишин.

А практика показує, додає економіст, що в Україні дедалі більше посилюється саме адміністративний контроль.

Тим часом міністр доходів і зборів Олександр Клименко порекомендував учасникам ринку, замість спроб блокування новацій, вже зараз витрачати час і зусилля «на переорієнтацію своїх стратегій, щоб потім не виникало безпідставних претензій до держави».
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG