Доступність посилання

ТОП новини

Чи є підстави називати луганських свободівців пособниками фашистів?


У міськраді Красного Луча створено «Антифашистський фронт»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У міськраді Красного Луча створено «Антифашистський фронт»

Луганськ – На Луганщині створюють антифашистські фронти. Таким чином місцеві регіонали збираються протистояти ВО «Свобода». Днями про створення «антифашистського фронту» оголосили депутати міської ради Красного Луча. Місцеві свободівці звинувачення відкидають, а ці акції пояснюють намаганням відволікти увагу суспільства від інших проблем.

На останньому засіданні міської ради Красного Луча мер міста Марина Філіппова оголосила про створення антифашистського фронту. Вона назвала ВО «Свобода» «пособниками фашистів» і закликала з ними боротися. Свою позицію Марина Філіппова, яка є членом Партії регіонів, пояснила тим, що від імені ВО «Свободи» поширюються листівки з номерами телефонів, подзвонивши за якими, нібито, можна дізнатися про те, як вона висловилася, «що таке титульна нація, що таке національна церква і як треба впроваджувати фашистську ідеологію».

«Фашистам та їхнім поплічникам, а це організація «Свобода», на території Красного Луча робити нічого. Нехай реалізують свої теорії в іншому місці», – сказала Марина Філіппова.

Що саме з себе представляє краснолуцький антифашистський фронт і чим він займатиметься, мер не пояснила. Зате про антифашистський фронт говорили і на останній сесії Луганської обласної ради. Депутати Луганщини дружно підтримали ідею створення такого об’єднання у Верховній Раді. Тоді ж один із обласних депутатів закликав зробити Луганщину «свободной от «Свободи».

Депутат від ВО «Свобода»: листівка не наша

Народний депутат-свободівець Ігор Швайка, коментуючи створення антифашистських фронтів, сказав Радіо Свобода, що не ставиться до цього всерйоз. На його думку, Партія регіонів робить це для того, аби відволікти увагу від інших проблем. При цьому Ігор Швайка переконує, що ВО «Свобода» не має ніякого стосунку до тієї листівки, що продемонструвала мер Красного Луча Марина Філіппова.

«Ніяких флаєрів на зустрічі зі Швайкою в Луганській області не було. У Луганській області були оголошення, формату А4, які розклеювалися в місцях проведення зустрічі. Стосовно впровадження фашистської ідеології, то це повна маячня», – зазначив депутат.

Націоналісти зміцнюють авторитет Партії регіонів – політтехнолог

Останнім часом Ігор Швайка в статусі народного депутата часто приїжджає в Луганську область і проводить зустрічі з виборцями. Нерідко такі зустрічі супроводжуються мітингами прихильниками Партії регіонів та комуністів, які організовані місцевими партійними органами.

Діяльність націоналістів сприяє активізації електорату Партії регіонів та КПУ, вважає заступник голови правління Асоціації політичних консультантів України Андрій Бодров.

«ВО «Свобода» багато робить для того, щоб авторитет Партії регіонів міцнів і зростав, саме гіперболізацією оцінки історичного минулого, ролі російської мови. Тому і регіонали, і комуністи цю тему у своїй майбутній виборчій кампанії, наприклад, місцевій, задіювати будуть точно», – каже Андрій Бодров.

Кілька років тому обласну організацію «Свободи» покинув її голова Дмитро Снєгирьов. Тоді він звинуватив партійне керівництво у співпраці зі владою. Обласну організацію почало лихоманити, її залишили ще кілька членів.

І зараз у ЗМІ раз по раз з’являються інтерв’ю колишніх членів луганської Свободи», в яких можна прочитати про авторитаризм партійного керівництва.

Нині і ВО «Свобода», і її обласне керівництво для Луганщини залишається чужими. Так, голова обласної організації Артем Заїка присланий з Харківщини. До речі, зараз він відбуває п’ять діб арешту за хуліганство на сесії Ізюмської райради. На виборах до Верховної Ради в Луганській області Артем Заїка був єдиним кандидатом-мажоритарником від ВО «Свободи». За даними ЦВК, у своєму окрузі він посів лише сьоме місце, набравши 1,29 %. Рівно стільки ж на Луганщині набрав партійний список ВО «Свобода».

Що ж до розпалювання міжнаціональної ворожнечі, у чому звинувачують свободівців їхні опоненти, то таких фактів правоохоронці Луганщини не мають.
XS
SM
MD
LG