Доступність посилання

ТОП новини

Україна переживає історичний момент свого розвитку (світова преса)


Прага – Європейські газети далі аналізують реальну можливість історичного цивілізаційного вибору України, який може статися втретє в історії українців саме на саміті ЄС у листопаді цього року в столиці Литви Вільнюсі. Напружена боротьба за Україну між Росією та ЄС показує, що влада президента Януковича ще вагається у своєму історичному виборі та намагається торгуватися з Москвою за дешевший газ і демонструвати видимість співпраці Києва з Митним союзом, тоді як у Європі, за інформацією в пресі, очікують від України реальних реформ та відходу від «вибіркового судочинства» і припинення судово-політичного переслідування української опозиції. До цього ж неурядові організації в Україні почали реальну рекламу «найкращих сторін Європи» з метою підготувати громадян і владу до саміту ЄС у Вільнюсі.

Аналітик із американської аналітичної структури Jamestown Foundation Владімір Сокор вважає, що перші кроки України з імпорту дешевшого газу з Європи через Польщу, Угорщину і в перспективі через Словаччину та Румунію мають неабияке стратегічне значення для Києва. Це, насамперед, перші реальні спроби України щодо диверсифікації газового постачання з Росії. Це також вказує на практичні переваги членства України у європейському Енергетичному співтоваристві, де набагато демократичніше законодавство та більше шансів на енергетичну підтримку. Автор також попереджає, що тривають спроби Росії нав’язати українській владі невигідний двосторонній газовий консорціум довкола ГТС України, що приховує в собі небезпеку монопольного контролю з боку Москви над стратегічними галузями економіки України та небезпеку ізоляції держави від Європи. Одні заяви української сторони про небажання виходити з європейського Енергетичного співтовариства ще не означають вибору незалежного енергетичного курсу Києвом, бо, як зауважує Сокор, український прем’єр-міністр продовжує вести мову про двосторонній газовий консорціум між «Газпромом» та «Нафтогазом». Тут також зауважено про неухильне нарощування співпраці нового газового посередника між Росією та Україною, компанії Дмитра Фірташа OstChem.

Польська Gazeta Wyborcza знайомить читачів зі звітом Міжнародного валютного фонду про негативні наслідки державних субсидій на оплату населенням послуг за газ та електроенергію. У цьому звіті МВФ наголошено, що витрачання сотень мільярдів у світі на такі субсидії призводить до «нехтування заощадженням енергії» та до того, що «субсидіями користуються переважно багатші верстви суспільства». Серед країн, де є проблема бюджетних субсидій на оплату енергії громадянами, названа й Україна, влада якої витрачає великі кошти на підтримування низької, не ринкової оплати громадянами за газ та електроенергію.

Європейські експерти далі аналізують ослаблення провідної ролі України в процесі євроінтеграції на теренах Східної Європи. Про це аналітики сказали брюссельському виданню EurActiv.com. Так, Рем Кортвеґ із Центру європейських реформ у Брюсселі говорить, що «Україна ще має шанс виправити стан із «вибірковим правосуддям»…, реалізовуючи новий Кримінальний процесуальний кодекс». Цей експерт також переконаний, що «кримінальні справи щодо Юлії Тимошенко та Юрія Луценка не допоможуть покращенню становища України» на шляху до підписання угоди з ЄС у Вільнюсі. Експерти також зауважують, що ЄС дає «останні попереджувальні сигнали Україні», заохочуючи її виправити ситуацію з реформами та підготуватися до листопадового саміту ЄС у Вільнюсі.

На вулицях столиці України, як інформує польська Gazeta Wyborcza, з’явилися нові біл-борди (реклами) з написами «Краща сторона Європи – бізнесом керує ринок, а не влада», «Краща сторона Європи – хабар є перепусткою лише до в’язниці». Ці нові рекламні гасла, на думку їхніх авторів з Інституту світової політки в Києві, мають заохочувати українців до підтримки євроінтеграції України. Автори цієї кампанії вважають, що листопадовий саміт ЄС у Вільнюсі є для Києва історичним шансом, коли може бути підписана угода України з ЄС, яка відкриє доступ українцям до ринків усіх європейських країн. Організатори рекламної кампанії «за Європу для українців» вважають, що «Україна переживає ключовий момент в історії», коли громадяни мають свідомо протистояти тискові Росії з метою затягнути Київ до проросійського заполітизованого Митного союзу і підштовхнути нинішню українську владу до підписання угоди з ЄС у листопаді цього року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG