Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті є дозволи на будівництво 20 міні-ГЕС, а не 150 – ОДА


Розмови про будівництво в Карпатах 150 міні-ГЕС перебільшені і не відповідають дійсності. Про це заявляє перший заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василь Плавюк.

За його припущенням, такі чутки були викликані тим, що свого часу один з підприємців отримав 80 ділянок під будівництво міні-ГЕС, однак не знайшов інвесторів, а термін дії дозволів уже закінчився.

За даними обласної держадміністрації, видано трохи більше як 20 дозволів, які стосуються міні-ГЕС: шість дозволів на виділення ділянки, сім проектів у розробці і ще шість уже діють.

Сьогодні на засіданні спеціально створеної координаційної ради рекомендовано анулювати дозвіл на будівництво Дзембронівської міні-ГЕС у Верховинському районі. Роботи, зупинені рішенням обласної держадміністрації рік тому, не дозволили продовжити, «якщо не буде позитивного рішення громади».

Водночас ухвалене позитивне рішення щодо відновлення недіючої з 50-х років Конюшківської ГЕС на ріці Гнила Липа в рівнинному Рогатинському районі: дозволено провести збір усіх документів, експертиз, погоджень і дозволів на будівництво. Ця електростанція була зупинена після зведення Бурштинської ТЕС. Вартість проекту її відновлення – чотири мільйони гривень. Як запевнили інвестори, громада їх підтримує.

На засіданні координаційної ради Василь Плавюк наголосив, що «політика може змінюватися, та не можуть змінюватися закони і думка громади; ніхто проти громад іти не буде».

У засіданні координаційної ради взяли участь представники дозвільних організацій, обласної і районних держадміністрацій, громад населених пунктів, громадських організацій, науковці.
XS
SM
MD
LG