Доступність посилання

ТОП новини

Тарута засвідчив, що Тимошенко не причетна до вбивства Щербаня – захист


Київ – На суді у справі Тимошенко допитали чергового свідка про вбивство Євгена Щербаня. Ним став бізнесмен Сергій Тарута – один із перших керівників Індустріального союзу Донбасу (ІСД). Він сказав, що йому нічого не відомо про можливу причетність Тимошенко до вбивства депутата Щербаня і він не знає, кому могла бути вигідна його смерть. Прокурор заявив, що Тарута змінив свідчення і з цим ще будуть розбиратися. Тим часом захист Юлії Тимошенко говорить, що свідчення Тарути аж ніяк не змінювалися і вкотре засвідчили, що Юлія Тимошенко не причетна до вбивства Щербаня.

Відповідно до офіційної версії слідства, Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко замовили вбивство Євгена Щербаня. Причиною цьому нібито був конфлікт між корпорацією «Єдині енергетичні системи України», якою володіла Юлія Тимошенко і яку лобіював тодішній прем’єр-міністр Павло Лазаренко, та «Індустріальним союзом Донбасу», одним із ідеологів якого був вбитий народний депутат Євген Щербань. А змагалися вони за ринок поставок газу в Донецьку область.

Свідок Сергій Тарута, який, за версією слідства, мав підтвердити існування такого конфлікту, заперечив це.
Не було ніякого ворожого конфлікту. Після того, як ми домовились, склались гарні відносини
Сергій Тарута

«Тут не було ніякого ворожого конфлікту, були нормальні ділові конфлікти інтересів. Було нормальне комерційне протистояння двох сторін. Після того, як ми домовились, склались гарні відносини», – зауважив свідок, відповідаючи на запитання прокурора.

За словами Тарути, між корпораціями не було різких протистоянь, а після того, як між ними в кінці грудня 1995 року було укладено угоду, то відносини між керівниками налагодилися.

Крім того, Тарута сказав, що йому не відомо про причетність до корпорації ЄЕСУ Павла Лазаренка, це були лише чутки, додав він.
Допит свідка Сергія Тарути
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Може, на Таруту чиниться тиск?

Свідок Сергій Тарута дав свідчення, абсолютно протилежні тим, які він давав на досудовому слідстві Генпрокуратурі. Про це заявив прокурор у справі (заступник керівника головного слідчого управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури) Олег Пушкар. За його словами, Тарута, за попередніми свідченнями, пов’язував із вбивством Євгена Щербаня і Лазаренка, і Тимошенко.
Його нинішні свідчення абсолютно не вписуються в ті протоколи, які були ним підписані
Олег Пушкар

«Його нинішні свідчення в суді абсолютно не вписуються в ті протоколи, які були ним підписані, і свідчення, які він давав раніше. Насправді ці свідчення кардинально відрізняються. Він зараз відповів, що йому не відомі відносини Павла Лазаренка і корпорації ЄЕСУ, хоча в своїх свідченнях, які він давав раніше, він детально описував стосунки Павла Лазаренка і корпорації ЄЕСУ, зокрема, лобіювання Лазаренком інтересів корпорації», – сказав Пушкар, коментуючи свідчення Тарути. При цьому прокурор зазначив, що будуть ще розбиратися, чому Тарута змінив свідчення, і припустив, що на нього чинився тиск.
Тарута брав участь у переговорах, і ви чітко почули, що жодних конфліктів між ІСД і ЄЕСУ не було
Сергій Власенко

Водночас захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко стверджує, що Тарута не змінював своїх свідчень. «Пана Таруту допитували в Генеральній прокуратурі 6 разів. Пан Тарута, даючи показання сьогодні, жодним чином не відійшов від тих свідчень, які він давав в досудовому слідстві в Генеральній прокуратурі. При цьому це був перший свідок, який дійсно був свідком певних подій та брав участь у переговорах, і ви чітко почули, що жодних конфліктів між ІСД і ЄЕСУ не було», – наголосив Сергій Власенко.

Захисник Юлії Тимошенко додав, що свідчення Тарути доводять те, що справа проти Тимошенко є сфабрикованою, оскільки жодних прямих доказів причетності екс-прем’єра до вбивства Щербаня немає.

У вівторок суд проводив допит Тарути за клопотанням захисту екс-прем’єра Тимошенко. Однак сама екс-прем’єр на допитах не була присутня, хоча її захист неодноразово заявляв про бажання Тимошенко особисто брати участь в цих допитах. Пенітенціарна служба заявляє, що при цьому колишній прем’єр заперечує проти етапування для участі в суді. А захист стверджує, що акт про відмову Тимошенко їхати на суд сфальсифікували.

Наступний допит свідка обвинувачення Віталія Гайдука, за ініціативою захисту, відбудеться 8 квітня.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG