Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк понизив прогноз економічного зростання України в 2013 році


Київ – Українська економіка в рецесії – про це заявили експерти Світового банку. Вони понизили прогноз зростання ВВП України в 2013 році з 3,5% до 1%. У владних колах оцінку міжнародних фахівців не спростовують, але впевнені, що до кінця року ситуація таки зміниться на краще.

Більше ніж половина порад із «Меморандуму економічного розвитку» дворічної давнини досі в Україні не впроваджені, стверджують у Світовому банку.

І навіть якщо певні позитивні зміни в законодавстві відбулися, вони не переносяться в реальне життя, говорить Чімяо Фан (Цім’яо Фань, Qimiao Fan), директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.
Треба зробити набагато більше у сфері протидії корупції
Чімяо Фан

«І на законодавчому рівні, і на рівні впровадження в життя треба зробити набагато більше, ніж зараз, у сфері протидії корупції. Тут я не думаю, що багато чого було досягнуто. А щодо плану уряду на 2013–14 роки (програму активізації економічного розвитку на 2013– 2014 роки – ред.), то завжди добре мати якийсь план. Але що більш важливо – то це мати справжні його результати. Плану потрібні терміни виконання і чітко визначена відповідальність: хто відповідальний за координацію та впровадження тих чи інших реформ».

Зміна ВВП за даними органів влади та прогнозом Світового банку

Через неоднозначну внутрішню економічну політику та негативний вплив зовнішніх чинників в Україні скоротився інвестиційний попит, говорить Руслан Піонтковський, старший економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові. Іншим важливим фактором, який вплинув на від’ємні показники зростання економіки країни, стало падіння експорту. Це і спричинило нижчі цифри зростання українського ВВП, ніж очікувалося раніше, пояснює фахівець.
Ми прогнозуємо, що починаючи з другої половини року зростання відновиться
Руслан Піонтковський

«У першій половині 2013 року економічна динаміка все ще буде показувати слабкі результати. І це, зокрема, є результатом затримки з впровадженням заходів економічної політики щодо ліквідації макроекономічних дисбалансів (тобто невизначеність щодо цієї політики). Але ми прогнозуємо, що починаючи з другої половини року зростання відновиться. Припускаємо, що буде досягнуто угоди про співпрацю з МВФ, і це надішле позитивний сигнал інвесторам, ринку, і привабливість української економіки збільшиться. Але показник по 2013 загалом звичайно вийде не таким високим», – зазначив Руслан Піонтковський.


Чи збудеться прогноз Світового банку?

Депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах називає таку оцінку нинішньої економічної ситуації в Україні об’єктивною. Однак, за його словами, до кінця року владі вдасться негативний прогноз змінити.

У нас є всі можливості вийти на зростання ВВП на 2–2,5%. а не 1%
Анатолій Кінах
«У нас ще є запас часу до кінця року, щоб потужно попрацювати і максимально вплинути, щоб цей прогноз не збувся в повному обсязі. У нас є всі можливості, за нашими розрахункам, вийти на зростання ВВП на 2–2,5%. а не 1%, як прогнозує Світовий банк. Дуже важливо, щоб Україна серйозно зайнялася внутрішнім ринком, імпортозаміщенням, локалізацією виробництва, інвестуванням в економіку, підвищенням платоспроможності внутрішнього ринку. Тобто цілий комплекс заходів, який дає можливість знизити залежність від зовнішньої невід’ємної кон’юнктури», – зауважив Кінах.

Державний бюджет України на 2013 рік розраховано, виходячи з таких прогнозних макроекономічних показників: темпи зростання ВВП – 3,4%, інфляція – 4,8%. Зі свого боку у Світовому банку вважають, що інфляція буде майже вдвічі вищою. А зростання ВВП – навпаки – втричі нижчим.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG