Доступність посилання

ТОП новини

В Україні настала «Французька весна»


У Києві «спалахнула» Французька весна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві «спалахнула» Французька весна

Київ – В Україні розпочався 10-й щорічний фестиваль «Французька весна». Упродовж квітня у шести українських містах: Києві, Львові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку та Харкові – презентують сучасний французький театр, кіно та живопис. Окрім цього, до України вперше завітає письменник і драматург Ерік-Емануель Шмітт.

Цьогорічна «Французька весна» у Києві не просто розпочалася, а спалахнула, адже відкрила її піротехнічна вистава «Вогні». Минулого року на відкритті фестивалю киян вразили акробати із вуличного спектаклю «Шалені дзвонарі». Саме вуличне дійство – візитівка «Французької весни», розповідає Вікторія Томенчук, прес-аташе Французького інституту в Україні.

«Щовесни ми стартуємо великою вуличною виставою. І можемо цим пишатися, адже у 2004 році ми влаштували таке дійство вперше в Україні. Організувати ці події у київських локаціях дуже непросто, але ми не відмовилися від цього. Це найяскравіший момент, який починає «Французьку весну», – каже вона.

Це результат спільної праці, поєднання різних культур – критик

Програма цьогорічного фестивалю особлива тим, що представляє рекордну кількість французько-українських проектів. Серед численних заходів «Французької весни» театральна програма чи не найбільша. В Україні презентують п’ять сучасних вистав, і дві з них – за участі українських акторів: це спектаклі «Обережно, крихке!» та «Жити» режисера Венсана Ґійома.

Віктор Собіянський, театральний критик та науковий секретар Центру імені Леся Курбаса, в якому поставили вистави, розповідає: «Це результат спільної праці, поєднання різних культур. Венсана Ґійома завжди цікавлять гостросоціальні теми. Але це зроблено у манері пластичного театру, тому рух, музика і світло тут надважливі»н.

Гості фестивалю також зможуть зустрітися із французьким драматургом Еріком-Емануелем Шміттом. Такі вистави за його творами, як «Маленькі подружні злочини» та «Оскар – Богу», поставили в Києві театр імені Івана Франка та «Сузір’я». А «Маленькі подружні злочини» у французькому варіанті (у режисурі Марі-Франсуази та Жана-Клода Брош) можна буде також побачити у рамках «Французької весни».

Шапіро і «Чорний квадрат»

У Національному художньому музеї в Києві представлять проект «Жак Шапіро. Київ – Париж», присвячений творчості митців «Паризької школи» початку 20-го століття. А «Я Галерея» презентує виставку сучасного живопису «Меморія» – ще один спільний проект одного українського митця та двох французьких.

Експозиція присвячена сторіччю від створення «Чорного квадрату» Казимира Малевича, розповідає куратор арт-центру Павло Гудімов.

«Століття – це вічність. Основна ідея проекту – це вічність нової історії у мистецтві. Адже «Чорний квадрат» був крапкою в історії мистецтва. Або, навпаки, початком», – каже він.

У рамках «Французької весни» також відбудуться концерти, лекції та кінопокази. Повну програму заходів можна переглянути на сайті Французького інституту в Україні. Фестиваль триватиме до 28 квітня.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG