Доступність посилання

ТОП новини

Якби президент хотів допомогти бізнесу, вже допоміг би – Кужель


Київ – Звести до мінімуму кількість позапланових перевірок бізнесу, проводячи їх лише за вироком суду, закликав президент Віктор Янукович. Тим часом про позитивну динаміку зростання кількості бізнесменів говорять у Спілці промисловців та підприємців. Але депутати від опозиції оптимізму не поділяють.

Близько півроку судиться через позапланову податкову перевірку своєї фірми підприємець Михайло із Кривого Рогу. Всі його угоди за останні три роки визнали недійсними, розповів він Радіо Свобода.

Бізнесмен вважає це частиною корупційної схеми і переконаний: основною «ціллю» був не він, а промислові гіганти – його партнери.

Інспектор так і сказав: вас «замовили» – підприємець

Як наслідок Михайло сидить без роботи – великий бізнес шукає когось менш «проблемного» для співпраці.

«Призначили позапланову перевірку, прийшов інспектор. Він, у принципі, особливо не приховував, так і сказав: вас «замовили». А реально ось що трапилося: вони визнали угоди «нікчемними», про що повідомили моїх партнерів. І одному із них, а це гірничо-збагачувальний комбінат, який працює на експорт, тепер не хочуть повертати ПДВ, тому що із угодами не все добре», – розповів підприємець.

За словами Михайла, від результатів таких раптових перевірок представники малого та середнього бізнесу потерпають уже більше року.

Нині основною проблемою підприємців є не податкова ставка, а випадки фіскального і силового тиску, визнає голова Спілки промисловців і підприємців, депутат-регіонал Анатолій Кінах. За його словами, це негативно позначається і на інвестиційному кліматі.

Однак незважаючи на все, сьогодні кількість представників малого і середнього бізнесу в Україні зростає, запевняє Кінах.

За нашими даними, десь на початку цього року близько 1700 000 суб’єктів займалися відповідною підприємницькою діяльністю
Анатолій Кінах
«За нашими даними, десь на початку цього року близько 1700 000 суб’єктів займалися відповідною підприємницькою діяльністю. Це, безумовно, позитивна динаміка, але для України ця цифра дуже незначна», – визнає Анатолій Кінах.

Міністр податків і зборів Олександр Клименко відзвітував про скорочення кількості планових перевірок бізнесменів, а президент Віктор Янукович закликав зменшити кількість позапланових, проводячи їх винятково за вироком суду.

Президент сказав одне, на місцях послухали і зробили по-своєму – Кужель

Президент сказав одне, на місцях послухали і зробили по-своєму, вважає голова комітету з питань підприємництва, депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель.

Якщо президент одною рукою забороняє перевіряти бізнес, а другою контролює надходження грошей від тих відомств, то результату не буде
Олександра Кужель
«Якщо президент одною рукою забороняє перевіряти бізнес, а другою контролює надходження грошей від тих відомств, то результату не буде, – зауважує політик. – Але хочу сказати, що маючи таку вертикаль, як він вибудував стосунки у своїй партійній команді та державній службі, якби президент сказав: дати нормально працювати бізнесу і створити умови, то їх можна було створити за місяць-два-три…».

За її словами, незабаром у другому читанні депутати мають намір розглядати зміни до профільного законодавства щодо проведення перевірок. Зокрема, у змінах передбачене обов’язкове узгодження між різним відомствами при проведенні перевірки певного підприємця: щоб була одна перевірка у дозволений термін, а не кілька.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG