Доступність посилання

ТОП новини

Розкрити таємниці людського мозку закликав Барак Обама


Прага – Президент США Барак Обама 2 квітня офіційно оголосив про ініціювання його адміністрацією проекту BRAIN (дослідження мозку через удосконалення нових нейротехнологій): влада США інвестує 100 мільйонів доларів у розробку методів, котрі дозволять у майбутньому скласти детальну карту мозку тварини, надалі й людини, і проаналізувати закони його роботи на всіх рівнях. Барак Обама повідомив, що він звернеться до Конгресу країни, щоб той виділив згадану суму на революційний прорив у дослідженні людського мозку.

Про новий проект BRAIN (Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies – дослідження мозку через удосконалення нових нейротехнологій) Барак Обама оголосив у Білому домі перед групою вчених і спеціально зарошених гостей.
Ми до сьогодні не розкрили таїни півтора кілограма речовини, яка сидить у нас між вухами
Барак Обама

«Ми, люди, відкриваємо нові далекі галактики на відстані світлових років, вивчаємо елементарні частинки, менші від атома. Але до сьогодні не розкрили таїни півтора кілограма речовини, яка сидить у нас між вухами», – зауважив президент США.

У Білому домі сподіваються, що нова ініціатива приведе до революційних проривів у лікуванні неврологічних та психіатричних захворювань. Обама відзначив також важливість досягнення таких вагомих цілей, як лікування хвороби Паркінсона, епілепсії, різноманітних травм мозку. Президент також наголосив, що на сьогодні лікарі ще безсилі перед хворобами мозку, бо наука ще не зрозуміла надзвичайну складність функціонування цього людського механізму.
Навіть найпотужніший комп’ютер у світі не є таким розумним, як той, з яким ми народилися
Барак Обама

«Ми все ще не в змозі вилікувати такі захворювання, як хвороба Альцгеймера, аутизм, або повністю подолати наслідки інсульту. Навіть найпотужніший комп’ютер у світі не є таким розумним, як той, з яким ми народилися. Якщо дати вченим інструмент, вони зможуть отримати динамічну картину і краще зрозуміти, як ми думаємо, як пізнаємо, як пам’ятаємо. І ці знання можуть стати революційними», – зазначив Барак Обама.

Він вважає, що такі дослідження могли б «покращити життя не лише мільйонів, а й мільярдів людей на планеті».

Нейрофізіологи вітають нову ініціативу влади США

Якщо Конгрес погодиться фінансувати такий проект, то такі установи, як Національний інституту здоров’я, Управління перспективних дослідницьких проектів, Державний науковий фонд, Медичний інститут Говарда Х’юза , Фонд Кальві та інші готові до активізації досліджень мозку.

Хоча й 100 мільйонів доларів не такі вже й великі гроші, та все ж запити до Конгресу про будь-які нові фінансові витрати викликають неабиякий спротив. Законодавці США все ще сперечаються щодо рівня бюджетних витрат та необхідного рівня скорочення видатків.

Барак Обама також закликав приватні компанії та університети бути партнерами такої ініціативи влади. Президент США запевнив про відповідний контроль з боку влади за «відповідальністю таких досліджень»

Девід Фітцпатрік, науковий директор Інституту неврології імені Макса Планка у Флориді, назвав ініціативу Барака Обами захопливою.

Річард Фраков’як є співкерівником Проекту мозку людини в Європі, котрий фінансується Євросоюзом. Він каже, що вражений заявою Обами в Білому домі. Цей фахівець також зауважив, що проект BRAIN полегшить «спільні міжнародні зусилля з вирішення проблем дегенерації мозку та психічних захворювань».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG