Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували першу книжку про етнічних німців краю


У Дніпропетровську в середу презентували книжку «Німці Дніпропетровщини: історія та сучасність», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Це перша книжка про німецьку етнічну громаду краю.

Видання розповідає про непросте становлення німецької спільноти на Дніпропетровщині.

Як зазначали на презентації, історія присутності німців у краї бере свій початок від ХIХ століття, з німців-колоністів, які приїхали освоювати Придніпров’я. Німці посідали відповідальні посади в керівництві регіону ще наприкінці ХІХ століття, завдяки чому про край активно заговорили у Європі. Зокрема, відомим є ім’я «степового Колумба», дослідника криворізьких залізорудних родовищ Олександра Поля, який дав поштовх до виникнення металургійної промисловості на теренах Придніпров’я.

За словами голови Дніпропетровського обласного товариства німців «Відерґебурт» Володимира Райнберга, на сторінках книжки є чимало інформації про видатних українців німецького походження, які зробили значний внесок у розвиток краю.

«Ця книга є надзвичайно важливою як для українців, так і для етнічних німців», – сказав Володимир Райнберг.

За словами представників німецької громади, зараз у регіоні налічується кілька німецьких поселень, зокрема, Ямбург – єдина вціліла на пострадянському просторі колонія вихідців із Баварії. А втім, далеко не всі німці краю добре знають своє коріння: перед початком другої світової війни у Дніпропетровській області мешкало 40 тисяч німців, після чисток та депортацій залишились лічені сотні, відтак у повоєнні роки більшість уцілілих німців та їхні нащадки боялись відкрито говорити про своє походження. Зараз більшість німців за національністю не володіє німецькою мовою.

Етнічна громада німців Дніпропетровської області наразі нараховує близько 4 тисяч осіб. Обласне товариство німців «Відерґебурт» веде активну просвітницьку, а також пошукову роботу – збирає документи про долі репресованих, створює мапу німецьких військових поховань у краї тощо.
XS
SM
MD
LG