Доступність посилання

ТОП новини

Суд зробив Луценку фінансову «знижку», але ув’язнення не скоротив


Київ – Юрій Луценко, колишній міністр внутрішніх справ, організовуючи відзначення Дня міліції, завдав державі менше збитків, ніж встановив Печерський суд Києва – таке рішення ухвалив у середу Вищий спеціалізований суд України за скаргою Луценка. Водночас термін його ув’язнення суд не зменшив ні на день. Захисники екс-міністра та сам Юрій Луценко вважають таке рішення знущанням над ним і впевнені, що найближчим часом відновлять справедливість в Європейському суді з прав людини. Представники ж прокуратури називають цю справу першим випадком, коли високопосадовець засуджений за просування наближених до нього людей по службі.

Юрій Луценко на судовому засіданні у середу продовжив доводити свою невинуватість колегії Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Засуджений на 4 роки за нібито зловживання посадою для заохочення свого водія та святкування Дня міліції, Луценко вказав на низку невідповідностей у рішенні Печерського суду Києва щодо нього.

«Нарешті є страшний доказ! Інститут культури Поплавського, вивчивши відеозапис Дня міліції, вирішив, що це святковий захід. На основі висновку цього грандіозного інституту мені дали 4 роки! Смішно? Хоча час скоріше плакати, а не сміятися», – іронізує Луценко.

«Ніхто з родини Луценків не проситиме помилування»

Тим часом журналістів знову не пускали до зали засідань – вони дивилися трансляцію суду з іншого приміщення. Під час перерви судові розпорядники пообіцяли пресі, що пустять бодай трьох представників телеканалів до Луценка, однак обіцянку не виконали.

Дружина та захисник екс-міністра, народний депутат Ірина Луценко спробувала провести журналістів до зали засідань, але їй це теж не вдалося. Вона заявила представникам ЗМІ, що сторона захисту не сподівається на виправдання Луценка в українських судах, але про помилування не проситиме.

«До мене щодо амністії чи помилування мого чоловіка ніхто не підходив. Чи проситиму про це я, чи наші діти? Ніхто з родини Луценків не проситиме милості в Віктора Януковича, від якого ми зазнали стільки лиха. Однак не ми починали це переслідування, і тому за ґрати не тримаємося. Якщо Юрія звільнять – йому буде легше відновлювати справедливість, легше лікуватися», – зазначила Ірина Луценко.
Суд залишає Луценка за гратами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підтримати Юрія Луценка прийшли декілька народних депутатів від опозиції, серед яких Олесь Доній та Мустафа Джемілєв. Тим часом суд оголошував несподівані перерви, для однієї з них навіть перервали виступ прокурора.

Коли ж представники обвинувачення повністю висловили аргументи, які, на їхню думку, доводять об’єктивність рішення Печерського суду щодо Луценка, судді несподівано заявили, що йдуть до нарадчої кімнати. Обурення захисників і самого Луценка щодо того, що їх позбавили дебатів та останнього слова, колегія суддів проігнорувала.

Рішення Вищого спецсуду виявилося не зовсім очікуваним. Повністю підтвердивши провину водія міністра Леоніда Приступлюка (в тому, що він у змові з міністром отримав пільги та службове житло), судді частково задовольнили скаргу Юрія Луценка. А саме – постановили, що він завдав державі не 643 тисячі гривень збитків, які має сплатити, а 609 тисяч. Чотири роки в’язниці – залишили в силі. Судді пішли з зали засідань під обурені вигуки.

Зі свого боку, прокурор Микола Курапов вважає таке рішення актом справедливості, оскільки, за його словами, чи не вперше в Україні покарали урядовця за «просування по службових щаблях своїх людей».

Захисники Луценка висловили думку, що рішення касаційної інстанції писалося не в Вищому спецсуді, а «в інших кабінетах». І нині вони готуються оскаржувати його в Європейському суді з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG