Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали проштовхують ідею референдуму і зміни виборчої системи


Київ – Партія регіонів активізувала просування ідеї щодо референдуму та перевиборів Верховної Ради за мажоритарною системою. Зі свого боку, опозиція сподівається скасувати закон про референдум через Страсбурзький суд. Тим часом, парламент залишається заблокованим.

Опозиція надалі блокуватиме роботу парламенту. Про це заявили лідери трьох опозиційних фракцій на брифінгу у середу. За словами лідера фракції «Свобода» Олега Тягнибока, переговори з фракцією Партії регіонів та головою Верховної Ради завершилися безрезультатно, і більшість не збирається дослухатися до трьох основних вимог опозиції.

«Ніяких зрушень ми не спостерігаємо. Ми так розуміємо, що ніяких вказівок парламентським фракціям Партії регіонів і комуністів згори не надходило. Вони намагаються далі відтерміновувати проведення київських виборів. Для нас уже є абсолютно очевидним, що рішення Конституційного суду буде на користь політичної волі Банкової.Їм не вигідні київські вибори, і вони їх будуть переносити на 2015 рік», – зауважує Тягнибок.

Лідери опозиційних фракцій нагадали, що вони вимагають призначення виборів у Києві, ухвалення проекту закону щодо пенсійної реформи за авторством депутата від «Батьківщини» Людмили Денисової та відставки Кабінету міністрів.

Опозиція хоче оскаржити закон про референдум у Страсбурзькому суді

Тим часом регіонали продовжують просувати ідею щодо референдуму та перевиборів парламенту за мажоритарною системою. Першим про це заговорив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Пізніше цю ідею у коментарях телеканалу «Рада» підтримали регіонали Ганна Герман та Михайло Чечетов.

Опозиційні фракції вимагають скасування закону про референдум. Зокрема, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк каже, що в опозиції розглядаються варіанти скасування цього закону через суд.

Це картковий закон. Це нелегітимний закон, який був підписаний президентом Януковичам. Мета закону – через маніпулювання волею народу приймати ті рішення, які він хоче
Арсеній Яценюк
«Це картковий закон. Це нелегітимний закон, який був підписаний президентом Януковичам. А зобов’язаний був президент його заветувати. Мета цього закону – це в обхід парламенту і через маніпулювання волею народу України приймати ті рішення, які він хоче. Президенту не вдасться використовувати цей закон для того, щоб утримувати владу у будь-який спосіб. Ми розглядаємо юридичну можливість скасування цього закону через Європейський суд з прав людини. Зараз наші фахівці працюють над цим питанням», – заявляє Яценюк.

Опозиція не має єдиного кандидата у мери Києва – Макеєнко

У Партії регіонів усі вимоги опозиції називають спробою затягнути час. За словами депутата від цієї політичної сили Володимира Макеєнка, парламентська меншість заблокувала саме процес призначення виборів у Києві, оскільки не визначилася з кандидатом на посаду міського голови.

Питання блокування, відставки уряду. В чому причина? Це ваш уряд? Ви за нього голосували? Що не стабільна гривня?
Володимир Макеєнко
«Питання блокування, відставки уряду. У чому причина? Це ваш уряд? Ви за нього голосували? Що нестабільна гривня? Чи немає розрахунків за газ, за який ми переплачуємо 6 мільярдів доларів, як нам не важко? Чи не виплачуються заробітні плати? У чому причина? Це просто політичний привід для того, щоб дати своє пояснення, чому їм непотрібні вибори у Києві. Ми бачимо, що просто немає єдиного кандидата», – наголошує Макеєнко.

Переговори голів парламентських фракцій щодо можливостей розблокування парламенту продовжаться в четвер, 4 квітня. Про це повідомив заступник голови фракції УДАР Віталій Ковальчук. Він також уточнив, що в планах опозиції поки немає чергування в сесійній залі.

Другого квітня депутати від опозиції заблокували президію парламенту після того, як Верховній Раді не вдалося призначити чергові вибори мера Києва і депутатів Київської міської ради.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG