Доступність посилання

ТОП новини

Якщо їсти менше м’яса, усім має бути краще


Зміни клімату і стихійні лиха на планеті, недоїдання і ожиріння та інші проблеми зі здоров’ям людей... Деякі фахівці та активісти на зразок ветерана-музиканта Пола Маккартні вважають, що принаймні частину перерахованих вище проблем можна було б вирішити, якби більше людей були вегетаріанцями, або просто їли менше м’яса.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН ще 2006 року оприлюднила науковий звіт, автори якого стверджують, що тваринницька галузь вивільняє в атмосферу 18% від усіх викидів так званих «парникових» газів людства.

Це більше, наголошено у звіті, ніж транспортна галузь. Відбувається це, наприклад, через те, що під пасовища вирубують ліси, а під вирощування кормових культур відводять величезні орні площі.

Галузь використовує нафтопродукти для механізації, велику кількість штучних добрив тощо.

Проте найбільш суттєвим і особливим для великої рогатої худоби є виділення в атмосферу величезної кількості метану, який називають одним із найгірших парникових газів. Той метан виробляється в результаті процесів і відходів травлення худоби.

Висока концентрація свійських тварин на обмежених площах впливає на довкілля дуже негативно. А головне, що галузь постійно зростає, бо попит на м’ясо збільшується з огляду на зростання купівельної спроможності в Китаї та інших великих країнах, які швидко розвиваються.

За приблизними підрахунками, які доводиться чути від фахівців, на виробництво одного кілограма м’яса може витрачатися близько 10 кілограмів зерна.

Здоров’я

Активісти наголошують на тому, що в деяких країнах споживання м’яса варто просто зменшити.

Для Західної Європи, США, як припускають, таке скорочення могло б безболісно становити від 30% до половини.

Це могло б мати і позитивні наслідки для здоров’я людей, бо останнім часом оприлюднено чимало медичних досліджень, які вказують, що м’ясна дієта може бути шкідливою.

Особливо наголошують на шкідливості так званих перероблених м’ясних продуктів: ковбас та інших виробів, які містять багато добавок.

Наприклад, організація «Світовий фонд досліджень раку» нещодавно оприлюднила дані, згідно з якими споживання лише 50 грамів так званого переробленого м’яса, наприклад, шматок ковбаси чи сосиска на день, може збільшувати шанси раку підшлункової залози на 19%.

Здорове м’ясо

Гучних закликів до примусового вегетаріанства немає, але, окрім зменшення споживання м’яса, активісти закликають людей зважати на те, що вони їдять.

Тобто, пропонують їсти натуральні продукти, наприклад м’ясо не перероблене на ковбасу, а в більш натуральному його вигляді.

Крім того, наголос роблять на розвитку менш інтенсивного сільського господарства. Тобто, маленьких ферм, де тварин не вигодовують комбінованими кормами з хімічними та біодобавками-стимуляторами, а випасають на природніх пасовищах якомога більше.

Не треба бути однодумцем Пола Маккартні, щоб погодитися, що людям краще їсти здорову різноманітну їжу, вирощену в чистій землі, политу чистою водою на чистому повітрі.

Якщо вже нам на стіл потрапляє шматок м’яса, то хай це буде м’ясо здорової, повноцінної тварини, а не нещасних створінь, які народжуються й гинуть у тісних клітках та вигодовуються сумішшю хімікатів із гормональними добавками і антибіотиками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG