Доступність посилання

ТОП новини

Виконайте наші вимоги, і ми розблокуємо парламент – Соболєв


Київ – У четвер має відбутися чергове пленарне засідання Верховної Ради. В опозиція заявляють, що парламент буде працювати у разі, якщо більшість погодиться розглядати три ключові питання, які стоять у порядку денному. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв.

– Пане Соболєв, провладні депутати пояснюють дії опозиції тим, що ви знаходите «штучні приводи», аби дати своє пояснення, чому саме опонентам влади не потрібні вибори у Києві. А насправді, мовляв, проблема в тому, що в опозиції «просто немає єдиного кандидата» в мери... Що Ви на це скажете?

– Саме тому опозиція дружно голосує з позафракційними депутатами за те, щоб ці вибори були. А Партія регіонів дружно блокує ці вибори і робить усе можливе, щоб вони не відбулися. У Києві вже 10 місяців немає законного голови міста, бо той, хто називає себе виконувачем обов’язків, так званий секретар міської ради, не має повноважень на це. З 2 червня у Києві не буде легітимної міської ради. Єдина особа, яка представляє на сьогоднішній день Київ, яка не має стосунку до киян, оскільки його ніхто не обирав, – це Попов, якого призначив Янукович. Саме тому він плазує перед Януковичем і чистить дороги на Кончу-Заспу і Межигір’я, але не чистить столичні дороги. Відповіді для 4 мільйонів киян очевидні. І не треба розказувати байки, хто блокує, а хто не блокує парламент.

– Кілька комітетів Верховної Ради вже оголосили недовіру уряду Миколи Азарова. Загалом парламент здатен проголосувати за це питання?

– Якщо Партія регіонів не знає, що борги по зарплатах і пенсіях катастрофічно зростають і досягли вже 1,2 мільярда гривень (це, в основному, на державних підприємствах), що розрахунки за газ ідуть лише у борг наступних поколінь (тільки за попередній рік – 6 мільярдів гривень), і вони не знають що відбувається у соціальній політиці, які крадіжки з державного бюджету, то, ясно, що їх такий уряд влаштовує. Ті ж самі люди, які голосують за скасування пенсійної реформи, проведення виборів у Києві, проголосують і за відставку уряду. Вчора на засіданні правового комітету одноголосно всі 12 його членів визнали, що постанова про відставку уряду відповідає Конституції і має бути розглянута у сесійній залі.

– То чи буде сьогодні парламент працювати?

Якщо будуть розглядатися питання, які стоять у порядку денному, а саме: призначення виборів у Києві, відставка уряду Азарова і скасування пенсійної реформи, то парламент, без сумніву, буде працювати.

– Пане Соболєв, у прес-службі Партії регіонів назвали дії так званих «снігових терористів» проявом «фашизму», а опозиція, за їхніми словами, «перейшла до звірства і терору»…

– Я ніколи не забуду, як Шуфрич у Мукачеві штурмував виборчі дільниці, і це було під захистом так званої міліції і СБУ. Пам’ятаю, як знущалися над Тимошенко, коли її примусово пробували вивозити у лікарню, як викидали з палати Тимошенко народних депутатів Кужель, Денисову. Тоді Партія регіонів мовчала, їх усе це влаштовувало. Зло завжди породжує відповідь. Я ніколи не буду підтримувати агресивні дії, але я переконаний, поки не будуть покарані злочинці і депутати, які їм потурали, доти у суспільстві буде зворотна реакція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG