Доступність посилання

ТОП новини

Іран знову заявив, що наполягає на праві збагачувати уран


Саїд Джалілі, архівне фото
Саїд Джалілі, архівне фото
Секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і голова іранської делегації на переговорах із ядерних питань Саїд Джалілі заявив у четвер, що прорив у цих переговорах буде можливий тільки тоді, коли світові держави визнають право його країни на власне збагачення урану.

За його словами, після президентських виборів у червні Іран захищатиме це своє право з поновленою енергією.

Джалілі нині перебуває в найбільшому місті Казахстану Алмати, де в п’ятницю й суботу має відбутися чергове коло ядерних переговорів Ірану і шести з провідних країн світу.

Ці переговори об’єднують групу держав, раніше відому як P5+1 (п’ять постійних членів Ради безпеки ООН – Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція – та Німеччина), а тепер відому як E3+3 (три члени Європейського Союзу – Велика Британія, Німеччина і Франція – і ще три держави: Китай, Росія і США). Делегацію цих країн очолює верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон.

У середу Аштон висловила «обережний оптимізм» із приводу очікуваних переговорів.

Попередні такі переговори відбулися теж в Алмати наприкінці лютого і, як і попередні їхні кола, не дали результатів.

Так само безрезультатно відбуваються наразі й аналогічні переговори на ядерну тематику між Іраном і Міжнародним агентством із атомної енергії.

У світі побоюються, що ядерна програма Ірану, зокрема, створення власного циклу збагачення урану, має приховану мету створити ядерну зброю. Іран заперечує це й наполягає на своєму праві збагачувати уран, і стверджує, що його ядерна програма суто мирна, але доказів цього, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG