Доступність посилання

ТОП новини

Харків привабливіший для інвесторів, ніж Київ – дослідження


Київ – В Україні оприлюднили рейтинг інвестиційної привабливості регіонів України. Харківську область визнали найбільш інвестиційно-привабливим регіоном України. Столиця опинилася на 4-му місці, після Львівської та Донецької областей. Голова Державного агентства з інвестицій, яке й було замовником дослідження, говорить, що рейтинг допоможе залучити нові інвестиції в регіони та стане підґрунтям для розвитку регіонів. Тим часом інвестори кажуть, що не йдуть в Україну через корупцію, залежну судову систему і низьку купівельну спроможність. Вони пропонують свої рецепти покращення ситуації.

У першій п’ятірці рейтингу інвестиційної привабливості регіонів України – Харківська, Львівська, Донецька області, місто Київ і Дніпропетровська область. А пасуть задніх – Полтавська, Кіровоградська, Чернігівська, Запорізька області та місто Севастополь.

Дослідники враховували такі фактори, як, наприклад, природні та трудові ресурси, інфраструктуру, відкритість влади, корупцію, податки та збори. Про це розповів Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, фахівці якого брали участь у проведенні дослідження. За словами Бураковського, рейтинг інвестиційної привабливості регіонів створено для обізнаності інвесторів. Під час складання рейтингу дослідники враховували ризики, потенціал, перешкоди і можливості для інвестора.

Інвестори хочуть мати достовірні середні, довгострокові плани розвитку територій і регіонів
Ігор Бураковський
«Ідея полягає в тому, що інвестори хочуть мати достовірні середні, довгострокові плани розвитку територій і регіонів для того, щоб розуміти, як вони сюди вписуються. Тобто для них принципово зрозуміти, де і як будуватимуть дороги, які зміни відбуватимуться в розподілі земель. Водночас інвестори говорили про те, що в окремих речах, у таких напрямках, як рекреація, влада повинна не просто залучати інвесторів, але й робити щось, щоб зберігати ці речі», – наголосив Ігор Бураковський.
Індекс інвестиційної привабливості регіонів
Індекс інвестиційної привабливості регіонів

Рейтинг дозволить залучити додаткові інвестиційні кошти – Каськів

Рейтинг інвестиційної привабливості замовило Державне агентство з інвестицій, щоб створити конкурентність між регіонами України і базу для плану регіонального розвитку, говорить голова Державного агентства з інвестицій Владислав Каськів.

Потенціал Криму в розвитку сільського господарства катастрофічно недооцінений
Владислав Каськів
«Наприклад, Крим. Традиційно вважається, що драйвер розвитку Криму – це туризм. Але, наприклад, потенціал Криму в розвитку сільського господарства катастрофічно недооцінений. І насправді індустрія сільського господарства могла б стати базовою для розвитку Криму», – наголошує Владислав Каськів.

Крім того, це дослідження дозволить залучити додаткові інвестиційні кошти, переконаний голова Державного агентства з інвестицій. «Тому що він дає багато відповідей на питання інвесторів. Потенційні інвестори, які шукали шлях в Україну, щоб здійснити інвестицію, ставлять низку питань, починаючи від безпеки і закінчуючи умовами. Я думаю, що такий рейтинг в одній книжці відразу дає їм відповіді на багато питань, які вони шукають», – каже Владислав Каськів.

За даними Державного агентства з інвестицій, у 2012 році Україна залучила 6,5 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій і змінилася структура інвестування. За словами Владислава Каськіва, у попередні роки великий обсяг інвестицій здійснювався у фінансовий сектор, проте зараз акцент зміщується у бік розвитку виробництва.

І якщо машинобудування – одне з пріоритетних галузей для інвесторів, то сфера послуг інвестується незначно.

Інвестори пропонують боротися з корупцією і вчити англійську

Самі ж інвестори оцінюють бізнес-клімат поки-що на двійку за п’ятибальною шкалою, розповідає виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Анна Дерев’янко.

Уряд, регіональна влада й бізнес інколи десь перебувають у різних світах
Анна Дерев’янко
«Причиною такої низької оцінки інвесторами в країні є судова система, корупція, ринок, що звужується, купівельна спроможність, яка знижується тощо. Це можна продовжувати до нескінченності. І в мене склалося враження, що уряд, регіональна влада й бізнес інколи десь перебувають у різних світах. Тому що уряд вважає: в нас така класна країна, ми можемо добре приваблювати інвесторів, у нас такі хороші умови для ведення бізнесу. Тим не менше інвестори говорять про інше – вони не завжди розуміють уряд і уряд не розуміє інвестора», – наголошує Анна Дерев’янко.

Вона рекомендує вчитися бути привабливими для інвесторів у сусідньої Польщі, Туреччини, Китаї, яким Україна нині поступається. Для цього Анна Дерев’янко пропонує 6 ключових моментів. Це: визначити державну стратегію, як приваблювати інвесторів і як їх утримати; навчитися говорити англійською навіть у регіонах, бо такою мовою говорить інвестор; популяризувати Україну за кордоном, бо там її недостатньо знають; розвивати однаково і регіони, і центр; створити об’єднання інвесторів та запровадити європейські стандарти.

Крім того, присутні на презентації фахівці зауважували, що потрібно, щоб інвестори, які вже ефективно працюють в Україні, розповідали потенційним інвесторам, як вести бізнес і на що можна розраховувати. А знайти, хто саме з інвесторів і в якому регіоні вже працює, можна в новому Інвестиційному атласі України, його теж презентувало Державне агентство з інвестицій.

Найбільший інвестор України – Кіпр. На другому місці – Німеччина, яка інвестує в Україну приблизно у 2,5 рази менше.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG