Доступність посилання

ТОП новини

В Алмати розпочинаються переговори щодо ядерної програми Ірану


Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон очолює делегацію шести країн на переговорах з Іраном
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон очолює делегацію шести країн на переговорах з Іраном
У найбільшому місті Казахстану Алмати сьогодні розпочинаються дводенні переговори щодо ядерної програми Ірану. Це чергова спроба шести провідних держав світу – США, Росії, Китаю, Великої Британії, Франції та Німеччини і керівництва ісламської республіки дійти згоди в цьому питанні.

Секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і голова іранської делегації на переговорах Саїд Джалілі заявив у четвер, що прорив у цих переговорах буде можливий тільки тоді, коли світові держави визнають право його країни на збагачення урану.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка очолює делегацію шести країн, цього тижня висловила «обережний оптимізм» із приводу очікуваних переговорів.

Попередні такі переговори відбулися теж в Алмати наприкінці лютого і, як і попередні раунди, не дали результатів. Так само безрезультатно відбуваються і аналогічні переговори на ядерну тематику між Іраном і Міжнародним агентством із атомної енергії.

У світі побоюються, що ядерна програма Ірану має приховану мету створити ядерну зброю. Іран заперечує це й наполягає на своєму праві збагачувати уран, і стверджує, що його ядерна програма суто мирна, але доказів цього, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG