Доступність посилання

ТОП новини

Газовий реверс із Європи вигідний всім, тільки не Росії


Київ – Реверсні поставки газу з Європи можуть допомогти Києву в переговорах із Москвою щодо зниження ціни на російське паливо, вважають експерти. На їхню думку, ці поставки навряд чи стануть системними, але їх варто розглядати як одну із альтернатив російському газу для України.

Україна наразі не закуповує російський газ, а лише транспортує його до Європи. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. В українських сховищах наразі майже 9 мільярдів кубів газу, каже Ставицький, і цього достатньо для забезпечення власних потреб.

Наприкінці березня Україна відкрила другий коридор для реверсних поставок газу з Угорщини через пункт «Берегове». Перший коридор діє з листопада минулого року на кордоні України з Польщею.

За словами міністра Ставицього, цей газ на 150 доларів дешевший, ніж російський. (Без врахування харківської знижки).

«На даний момент ціна нижча, ніж 380 доларів за тисячу кубів, – наголошує Ставицький. – Це практично на 150 доларів менше, ніж ми отримуємо (від Росії – ред.)».

Газ до України з Польщі та Угорщини постачає німецька компанія RWE. Угода щодо цього була підписана рік тому і передбачає щорічні поставки до 5 мільярдів кубів газу. Упродовж листопада-грудня через Польщу прокачали лише 52 мільйони кубів, у січні-березні – ще 120. А через Угорщину з 28 березня по 3 квітня пройшло 20 мільйонів кубів. Але, як повідомив речник українського прем’єра Віталій Лук’янченко, Київ та Будапешт обговорюють можливість транспортування в Україну до 10 мільярдів кубів палива з Європи.

Реверсні поставки не системні, але перспективні

Такий варіант для України може бути перспективним, сказав Радіо Свобода народний депутат від «Батьківщини», колишній генеральний директор компанії «Івано-Франківськгаз» Володимир Купчак. Через реверсні схеми, говорить він, Київ може постачати до 15 мільярдів кубів газу з Європи.

Газ у європейських країнах значно дешевший ніж той, який ми закуповуємо сьогодні у Росії
Володимир Купчак
«Такі переговори потрібно вести, – вважає Купчак. – Це альтернатива російському газу. Газ у європейських країнах сьогодні значно дешевший, ніж той, який ми закуповуємо сьогодні у Росії, тому що там функціонують системи спотового ринку газу і ціни нижчі. Це варіант потрібно опрацьовувати і до 15 мільярдів кубів ми можемо закуповувати саме через ці канали поступлення газу».

Реверсні поставки газу з Європи в Україну не можуть бути системними, впевнений заступник директора аналітичного центру «Експертна рада» Гліб Простаков. Наразі ж вони вигідні всім, окрім Росії.

Реверсні поставки газу в Україну дуже невигідні Росії. Вони її дратують, такі поставки свідчать, що газовий контракт для України є невигідним
Гліб Простаков
«Таким чином зараз європейські покупці газу у «Газпрому» вирішують свою проблему виконання контракту. Йдеться про принцип «take or pay», «бери або плати», – розповідає Простаков. – Реекспортуючи в Україну частину газу, вони виконують контракт із «Газпромом». Реверсні поставки газу в Україну дуже невигідні Росії. Вони її дратують, оскільки такі поставки свідчать про те, що газовий контракт для України є невигідним».

Реверсні поставки газу з Європи в Україну керівник «Газпрому» Олексій Міллер назвав «шахрайськими». «У нас є підозра, що ніяких реверсних поставок немає. Де-факто газу не передбачається, передбачається використовувати газпромівський газ у якийсь віртуальний реверс», – зазначив Міллер. Між тим, український міністр енергетики Едуард Ставицький заявив, Україна не отримала конкретних звинувачень російської сторони щодо реверсних поставок.

Газ з Європи допоможе у переговорах з Росією?

Домовленості щодо реверсних поставок газу можуть зіграти на руку Україні у переговорах із Росією, впевнений експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, особливо зважаючи на те, що газ з Європи не єдина альтернатива російському газу для України.

Це засмучує росіян, які хочуть мати український ринок під собою і бути єдиним постачальником
Богдан Соколовський
«Реакція Росії змушує думати, що це серйозно і вони роздратовані появою таких угод, – переконаний Богдан Соколовський. – Сама по собі можливість газових поставок з Угорщини ніякої ролі не грає. Але коли це вже третя альтернатива, то, звісно, це засмучує росіян, які хочуть мати український ринок під собою і бути єдиним постачальником».

Минулого року Київ закупив 28 мільярдів кубів російського газу, а цього року планує купити 18, хоча згідно з українсько-російськими газовими контрактами щорічні закупівлі мають становити 52 мільярди кубів. «Газпром» за недобір газу вже виставляв Україні штраф у розмірі 7 мільярдів американських доларів, але Київ на офіційному рівні відмовився платити. Отож наразі кожна зі сторін іде своїм шляхом. Україна шукає альтернативу дорогому російському газу. А «Газпром», тим часом, вичікуватиме кінця року, щоб знову звинуватити Україну у невиконанні контрактів та виставити новий рахунок на мільярди доларів.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG