Доступність посилання

ТОП новини

Хто саме ховає гроші в «офшорах»? (Журналістське розслідування)


Лондон – Журналістські розслідування виявили величезні масштаби використання посадовцями й політиками, а також підприємцями з багатьох країн системи офшорних компаній та банківських рахунків, щоб тримати у таємниці свої оборудки та, за бажання, уникати сплати податків.

Міжнародний консорціум журналістських досліджень ICIJ оприлюднив список осіб, пов’язаних із такими банківськими рахунками, зокрема, на британських Вірґінських островах.

Для українців у списку знайомим буде насамперед ім’я підприємця Дмитра Фірташа, про якого сказано, що він із 2007 року власник акцій і директор компанії Group DF Limited, зареєстрованої на британських Вірґінських островах.

У повідомленні також йдеться про те, що Міжнародний консорціум журналістських розслідувань не зміг отримати коментарів від Дмитра Фірташа про його офшорні інтереси.

Представник консорціуму Майкл Гадсон пояснює, що саме хочуть дізнатися він та його колеги у таких випадках.

«…Лише той факт, що хтось має офшорну компанію, не означає, що вони чинять щось погане, але постає питання прозорості: навіщо вам та компанія? До якого бізнесу вона причетна? Чи є там гроші, переведені з вашої країни в офшорну зону? Такі наші запитання, а також запитання від представників податкових та правоохоронних органів, які розглядають подібні випадки», – каже представник базованого у Вашингтоні консорціуму ICIJ.

Організація повідомляє, що досі журналісти та інші фахівці змогли опрацювати лише близько 20% інформації, частина якої – це електронна переписка та інші документи.

Бідні країни з багатими вкладниками

Вже зараз мова йде про принаймні 70 країн, громадяни яких переховують гроші та компанії в офшорах, і такі імена, як нинішній прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі, президент Азербайджану Ільхам Алієв та кілька членів його сім’ї.

«У розслідуванні найбільше вражає те, що є певні групи, які, як виглядає, використовують секретність на британських Вірґінських островах більше, ніж інші. Одні з тих груп – китайці, а також індійці, греки, але, безумовно, велику групу складають дуже заможні люди з колишнього Радянського Союзу. Ми маємо Росію, Україну, Білорусь, Казахстан, а також Киргизстан», – пояснює редактор журналістських розслідувань газети Guardian Дейвід Лі – один із кількох десятків журналістів, які працюють із мільйонами документів.

Фахівці припускають, що загалом на офшорних рахунках зараз може бути понад 20 трильйонів доларів.

У час, коли багато країн скорочують бюджетні видатки, факти переховування грошей викликають особливу увагу і чимало запитань.

Чому, наприклад, чимало греків тримають свої гроші на таємних рахунках за кордоном у той час, коли Євросоюз змушений був виділяти мільярдні кошти на допомогу Греції, що опинилася нещодавно на межі банкрутства?

Очевидно, подібні запитання можуть лунати і до українців, які тримають свої гроші у місцях, головною ознакою яких є закритість інформації. Від кого і чому ховають свої гроші та свій бізнес підприємці?

Звідки з’являються астрономічні суми на рахунках у політиків, урядовців та їхніх родичів? Чи платять вони податки у тих країнах, де живуть і любов до яких проголошують?

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань каже, що у наступні тижні буде оприлюднювати нові імена і факти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG