Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська попросила президента помилувати Луценка


Юрій Луценко на касаційному слуханні 3 квітня 2013 року, відеокадр із телемонітора. Журналістів до зали суду не запросили
Юрій Луценко на касаційному слуханні 3 квітня 2013 року, відеокадр із телемонітора. Журналістів до зали суду не запросили
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до президента Віктора Януковича з проханням про помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, повідомила в п’ятницю прес-служба голови держави.

Як мовиться в її зверненні, процитованому на сайті президента, «за час відбування основного покарання в місцях позбавлення волі у Луценка Ю.В. неодноразово фіксувалось погіршення стану здоров’я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності оперативного хірургічного втручання».

На сьогоднішній день стан здоров’я Луценка потребує постійного нагляду та контролю у спеціалізованих медичних закладах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання, наголосила Лутковська.

До того ж, додала вона, станом на квітень цього року Луценко фактично відбув більшу частину призначеного судом покарання.

Тому омбудсман просить президента помилувати колишнього міністра і звільнити його від основного покарання – позбавлення волі.

Цими днями Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ розглядає касаційну скаргу на один із вироків Луценкові, за яким його засудили, зокрема, до двох років позбавлення волі. У цій справі його визнали винним у службовій недбалості при продовженні стеження за фігурантом кримінальної справи про отруєння кандидата на посаду президента Віктора Ющенка.

Водночас у середу цей же Вищий спецсуд не задовольнив касаційну скаргу на інший вирок Луценкові і залишив чинним той вирок у частині основного покарання, у чотири роки позбавлення волі; цей термін мав поглинути дворічний термін за іншим вироком. Водночас Вищий спецсуд дещо зменшив суму відшкодування збитків, яку має сплатити Луценко. У тій справі колишнього міністра визнали винним у зловживанні посадою для заохочення свого водія і при святкуванні Дня міліції.

Таким чином, із урахуванням того, що термін відбування покарання рахується з моменту взяття під варту, без помилування Юрія Луценка, який був міністром в уряді колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, мають звільнити наприкінці 2014 року.
XS
SM
MD
LG