Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція зібрала 10 тисяч і вимагає відставки Януковича


Опозиція вивела 10 тисяч проти узурпації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Опозиція вивела 10 тисяч проти узурпації

Опозиційні партії зібрали біля пам’ятника Шевченкові понад десять тисяч прихильників. До акції долучився і щойно амністований Юрій Луценко, щоправда, телефоном. Втім, якщо спершу мітинг планувався як протест проти політичних переслідувань і незаконного голосування депутатів від більшості за межами Ради, то зрештою він став оглядом сил та декларацією про наміри опозиції. Це зауважили і самі її лідери.

Ідею провести мітинг під пам’ятником Тарасові Шевченку в Києві представники опозиції озвучили у четвер, після засідання парламентської більшості на Банковій.

Керівник об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок закликав українців збиратися на акцію народної непокори вже в суботу. Однак пізніше три опозиційні фракції перенесли протест на неділю. За збігом обставин, того ж дня вранці одного з лідерів опозиції Юрія Луценка звільнили за помилуванням президента Віктора Януковича.

Тому на початку мітингу його організатори набрали Юрія й увімкнули гучний зв’язок, щоб 10 тисяч учасників акції протесту почули його голос. Звертаючись до громади, Луценко заявив, що політика робиться не в сесійній залі чи владних кабінетах, а на майданах. І висловив радість, що нарешті він буде в колі своїх однодумців, які також мріють про демократичну Україну.

Представники опозиції обіцяють померти за Україну

Виступи декого з учасників мітингу були досить радикальними. Зокрема, депутат-свободівець Андрій Іллєнко закликав українців виходити на вулиці для повалення режиму. І запевнив, що він і чимало інших представників опозиції готові померти за Україну.

Основні тези, які озвучили більшість промовців – це необхідність скасування незаконних рішень депутатів більшості, які голосували за межами парламенту, вимога відставки президента й уряду, і звільнення, слідом за Юрієм Луценком, Юлії Тимошенко та всіх політв’язнів. Ці вимоги увійшли до резолюції опозиційних депутатів місцевих рад, які прибули на мітинг. Її озвучив депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв.

«Президентові й уряду – скласти повноваження. Скасувати районні й міські державні адмінстрації. Провести вибори у Києві. Звільнити всіх політичних в’язнів, Юлію Тимошенко та інших політичних в’язнів. Хто за? Хто проти? Резолюцію прийнято одноголосно», – заявив Соболєв.

Голосування за резолюцію мітингу
Голосування за резолюцію мітингу
Зі свого боку, керівник парламентського комітету зі свободи слова Микола Томенко закликав опозицію та простих українців протидіяти ініціативам Банкової щодо референдуму, що має на меті узурпацію влади, вважає Томенко.

«Якщо Янукович хоче провести свій референдум, то ми повинні поставити питання і сказати, що ми паралельно проводимо «народний референдум», – запропонував Томенко. – Він хоче поставити питання про зняття недоторканності з народних депутатів, а ми наполягаємо, щоб ставилося питання про зняття недоторканності й президента, і суддів, і депутатів. У людини, яка голосуватиме, має бути вибір: робимо те, те або те».

Тягнибок порадився з народом, як діяти опозиції в парламенті

Керівник об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок повівся інакше: він поцікавився в учасників мітингу, чи правильно діяла парламентська опозиція. І наголосив, що опозиційні політики, на відміну від влади, представляють інтереси народу.

«Чи правильно ми робили, коли вперше блокували трибуну, щоб зупинити голосування чужими картками? Чи правильно робили це вдруге, коли позбавляли мандата нашого партнера по опозиції? Чи слушно ми робимо, коли вимагаємо, щоб ці узурпатори й порушники конституції виступали державною мовою? Дякую за підтримку! Я радий, що ви підтримуєте наші дії», – наголосив Тягнибок.

Зрештою, організатори мітингу пообіцяли об’їхати всі українські міста й містечка і вивести на вулиці українців, яких не влаштовує чинна влада. А 18 травня провести в Києві ще більшe акцію – на підтримку європейської інтеграції та проти узурпації влади в Україні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG