Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович йде на поступки (європейська преса)


Прага – Західні газети публікують реакцію американських і європейських політиків на акт помилування президентом України Віктором Януковичем колишнього міністра внутрішніх справ уряду Юлії Тимошенко – Юрія Луценка, згідно з яким цього українського опозиціонера звільнили з ув’язнення в неділю. Оглядачі розмірковують над тим, чи піде Янукович і на помилування Юлії Тимошенко, чи звільнить її з в’язниці найближчим часом. Західні експерти також закликають українську опозицію з «Батьківщини» та ВО «Свобода» бути більш послідовними у відстоюванні енергетичної незалежності України. У пресі оприлюднене дослідження науковців з університету Тель-Авіва про наростання минулого року в світі проявів антисемітизму. Тут згадують також і Україну.

Лондонська Financial Times публікує реакцію західних політиків на помилування минулої неділі президентом Януковичем одного з лідерів української опозиції – Юрія Луценка, який внаслідок цього акту достроково вийшов з ув’язнення. Разом із Луценком президент України помилував ще одного представника опозиції – Георгія Філіпчука. Газета цитує звернення лідера партії УДАР Віталія Кличка до учасників мітингу в неділю в столиці України, яким він пообіцяв, що опозиція буде також боротися за звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко та всіх політичних в’язнів в Україні. Видання з Британії цитує Хорхе Зукоскі, голову Американської торгової палати в Києві, який вважає, що звільнення Юрія Луценка – це «конкретний крок до здійснення європейських цінностей у час, коли є невпевненість стосовно курсу України та її позиції щодо вирівнювання геополітичного балансу в регіоні». Тут також процитовано й реакцію на помилування Луценка з боку комісара ЄС з питань розширення Штефана Фюле, котрий вважає цей крок «першим, але важливим на шляху подолання Україною тенденції з вибірковим правосуддям». «Тепер, – як зауважує Financial Times, – увагу концентруватимуть на долі Юлії Тимошенко». Газета розмірковує тут над шансами на помилування цього лідера опозиції.

Польська Rzeczpospolita цитує експертів, які вважають, що сценарій помилування Юрія Луценка був розроблений в стінах адміністрації президента Януковича як показова поступка ЄС, і сумніваються стосовно того, чи можна очікувати найближчим часом подібного сценарію щодо Юлії Тимошенко. Тому аналітики радять ЄС не розслаблятися та посилювати тиск з метою звільнення головного лідера опозиції і, у разі невиконання цієї вимоги Києвом, не підписувати угоди з Україною в листопаді 2013 року у Вільнюсі, бо підписання угоди за ув’язненої Тимошенко, на думку експертів, лише легітимізує авторитарний режим Януковича. Експерти також зауважують зміну тональності з боку Тимошенко щодо критики Віктора Януковича і не виключають, що тут може відігравати роль якийсь інший чинник на кшталт «оприлюднення у пресі інформації щодо банківських рахунків в офшорах». Аналітики також не виключають, що влада Януковича бажає повернути Юрія Луценка до політичного життя з метою «розпалювання конфлікту серед нинішніх лідерів опозиції».

Moscow Times публікує новий матеріал західного експерта з питань України Тараса Кузя, де той аналізує рівень «прозахідності» та «проросійськості» нинішніх українських політиків. Робить Тарас Кузьо це на тлі ставлення різних політичних сил у Києві до перспективи енергетичної незалежності держави, згідно з планами розробок родовищ сланцевого газу в Україні. Автор закликає «бути обережнішим щодо характеризування різних сторін політики президента Януковича, бо, незважаючи на прояви його внутрішньої антидемократичної політики, він все ж не має сильного бажання приєднуватися до проросійського Митного союзу, і його адміністрація першою почала пошук серйозних альтернатив для зміцнення енергетичної незалежності України». Маються на увазі, як пише тут аналітик із Британії, американські енергетичні компанії, котрі відіграють стратегічну роль у розробці нових енергетичних перспектив Києва. Цей експерт також зауважує, що, наприклад, «Батьківщина», ВО «Свобода», разом із комуністами України, відкрито виступають проти розробок сланцевих родовищ газу та зміцнення цим енергетичної незалежності України. На думку Тараса Кузя, лише партія УДАР та її лідер Віталій Кличко висловилися за такі розробки на базі дотримання всіх екологічних стандартів видобування газу зі сланців. Тому цей експерт вважає, що «Свобода» і «Батьківщина» повинні припинити демагогію щодо їхнього відстоювання енергетичної незалежності України та брати приклад з УДАРу Віталія Кличка, щоб показати консолідовану вищість національних інтересів опозиції.

Neue Zürcher Zeitung інформує про нове дослідження університету Тель-Авіва (Ізраїль) щодо наростання тенденцій антисемітизму у світі в 2012 році. Тут наголошено, що такі настрої виросли у 34 досліджуваних країнах в середньому на 30 відсотків у порівнянні з минулим періодом. Дослідженням зафіксовано майже 700 антисемітських атак у різних країнах упродовж 2012 року, включно з актами з застосуванням фізичного насильства, вандалізму на єврейських цвинтарях, атаками на синагоги та інші антисемітські прояви. У дослідженні також наголошено, що в таких країнах, як «Греція, Угорщина, Україна, в умовах економічної кризи, посилили свої позиції ультраправі політичні сили, що також спричиняє посилення в майбутньому тенденцій різних проявів антисемітизму в цих країнах».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG