Доступність посилання

ТОП новини

У Криму на вшанування жертв Голокосту саджали «дерева пам’яті»


У Криму на вшанування жертв Голокосту саджали «дерева пам’яті»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Криму на вшанування жертв Голокосту саджали «дерева пам'яті»

Сімферополь – Напередодні Дня катастрофи, який відзначають у світі в пам’ять жертв Голокосту цього понеділка, сімферопольці висадили на місці масових розстрілів нацистами кримських євреїв та кримчаків «Алею пам’яті». В акції взяли участь переважно студенти і школярі з єврейських організацій Сімферополя.

Іудейська молитва за жертвами Голокосту лине над околицею села Трудове неподалік Сімферополя. Це місце на 10-му кілометрі Феодосійського шосе ще називають «Полем смерті». У грудні 1941 року на цьому місці нацисти розстріляли близько 20 тисяч мирних жителів, абсолютна більшість з яких були євреями і кримчаками. Зараз тут встановлений меморіальний знак і щороку в грудні проходять поминальні заходи.

У цю квітневу неділю тут знову було людно – кілька десятків активістів єврейських молодіжних організацій Сімферополя провели акцію «Наша пам’ять проросте корінням». Сімферопольські школярі і студенти висаджували молоді дерева в «Алеї пам’яті», яку заклали тут торік.
Діна Лібман
Діна Лібман

Дерево символізує життя – рабин

Ініціатор акції, керівник студентської організації «Гілель» Діна Лібман каже, що на щорічні жалобні заходи, які проходять тут у грудні, приїжджають переважно люди похилого віку, а молодих на них мало.

«Дуже хотілося, щоб у чомусь доброму, позитивному взяла участь молодь. Щоб і молоді знали про це місце, щоб вони пам’ятали про це», – зазначила Діна Лібман.

Студент Еміль уже вдруге висаджує дерева неподалік «Поля смерті». Розповідає, що не всі з них з минулого року прижилися, але він знову тут. «Ми були ініціаторами закладки «Алеї пам’яті» на місці розстрілу – щоб це не забувалося. Слід зберігати пам’ять у поколіннях», – переконаний Еміль.

Діти мають знати і пам’ятати про це, щоб такого більше не було
Настя, активістка єврейської студентської організації «Гілель», прийшла не одна. «Це дуже важливий захід для єврейської громади, – каже вона. – Я привела сюди свою племінницю і вважаю, що діти мають знати і пам’ятати про це, щоб такого більше не було. Хоча б для цього».

Рабин Михайло Капустін, прочитавши молитву, сказав, що дерево для євреїв є уособленням життя, тож символічно, що на «Полі смерті» щороку все більше з’являється молодих дерев і все більше молодих людей приходить сюди, щоб їх посадити.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG