Доступність посилання

ТОП новини

Народ має право жбурнути у неадекватного політика будь-що – Гайдукевич


Київ – Кидання в депутаток сніжками: дурний тон чи нормальна реакція на непрофесійність політиків? У багатьох думки з цього приводу розділилися. Натомість соціопсихологи не радять шукати у подібних акціях етичності, адже, за їхніми словами, українське суспільство нині позбавлене сталих нормативів поведінки.

– Рила повідрощували, «лексуси» по півмільйона стоять! Тварюки, людям їсти нема чого!

– Треба було лайном закидати!

– Перепало й ще перепаде!


Саме так у вівторок, 2 квітня під парламентом коментували свої дії люди, які закидали депутатів і депутаток сніжками та матом.

«Під***с і популіст! Хто ти такий, козел?! С**а?! Мотай з України!», – вигукували вони

Згодом подібні образи перекинулися і в соціальні мережі. Однак там вони стосувалися уже не лише парламентарів, а й журналістів, які почали коментувати акцію. Причому критики зазнали як ті, хто підтримав дії протестувальників, так і ті, хто вважає, що закидати сніжками і образами депутаток – аморально.

Калниш: Нападати зі спини – це неприпустимо

Серед останніх – генредактор газети «Комерсант» Валерій Калниш. У коментарі Радіо Свобода він наголосив, що готовий сприймати будь-яку форму протесту (навіть сніжки). Однак при цьому варто обирати достойну ціль (як мінімум, за статтю), бо нападати зі спини (особливо ж на жінку) є неприпустимим ні для кого, вважає журналіст.

«Те, що вигукували жінки на адресу представниць Партії регіонів, які ходили у норкових шубах, ок, приймається. Але коли на ту ж Ставнійчук нападає десять молодиків віком від 18 років, це неправильно. Це не по-чоловічому. У такому випадку вони повинні були обрати собі більш достойну ціль: Тадеєва, Шуфрича чи будь-якого іншого депутата, який брав участь у тих же парламентських бійках», – наголошує журанліст.

При цьому Валерій Калниш додає, що якщо і ображати когось, то треба висувати чіткі претензії.

«На якій підставі одна жінка називає іншу сукою або повією? Треба висувати конкретні претензії: наприклад, що якась із цих депутаток отримала хабара за якийсь із законопроектів», – каже він.

За неадекватність треба відповідати – Гайдукевич

Іншої думки ведучий телеканалу «ТВі» Віталій Гайдукевич. Журналіст переконаний: якщо жінка прийшла у політику, то за зраду довіри громади повинна відповідати нарівні зі своїми колегами-чоловіками.

«Ця людина має бути абсолютно свідома того, що її неадекватні дії або їх невідповідна якість може обурити роботодавця (тобто народ), і відповідно роботодавець лишає за собою повне право жбурнути у чиновника, який не в адекваті своїх функцій все, що завгодно: від сніжки, якщо це лагідно, і до коктейлю Молотова, якщо це дістало», – говорить журналіст.

При цьому Віталій Гайдукевич наголошує, що у випадку зі сніжками депутатам навіть пощастило. Адже, як показує досвід західних країн (зокрема Греції), жбурляти у політика громадяни можуть навіть бруківкою.

Що ж до заяв покарати винних у киданні сніжками, то журналіст називає їх недоречними.

Коли дівчину-фотографа чи журналіста «бикота» із «Беркута» топче ногами під Гостиним двором, це у нас чомусь нормально, і жодна жінка-політик із Партії регіонів не вийшла на трибуну
Віталій Гайдукевич
«Коли дівчину-фотографа чи журналіста «бикота» із «Беркута» топче ногами під Гостиним двором, це у нас чомусь нормально, і жодна жінка-політик із Партії регіонів не вийшла на трибуну і не сказала, що треба покарати конкретних ментів, обличчя яких видно», – каже Гайдукевич.

Кожен намагається видати вигідні собі правила за універсальні

Тим часом соціальний психолог Олег Покальчук не радить оцінювати акцію з етичного боку. За його словами, таке мірило нині не має стосунку до більшості ситуацій в Україні.

«Своє незадоволення люди виявляють і мають паро виявляти у будь-який спосіб. Все решта – це питання нормативів, які в суспільстві прийняті. У нас у суспільстві стандартних нормативів чи якихось таких, які б були постійними, не існує (колись існували, а потім зникли). Тому залежно від обставин кожна зі сторін намагається видати правила, які є вигідні, за універсальні і легальні. Це завжди суб’єктивні рішення», – додає експерт.

Свого часу в Росії правоохоронці Санкт-Петербургу заборонили гратися у сніжки пітерцям. Під час масової зимової гри, про яку домовлялися в соціальних мережах, за порушення громадського порядку затримали двох людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG