Доступність посилання

ТОП новини

На київських каштанах заробляють гроші?


У Києві садять каштани
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві садять каштани

Київ – До кінця травня на Хрещатику мають висадити першу порцію нових каштанів, які мали з’явитися тут ще у жовтні минулого року. Представники «Київзеленбуду» зауважують, що задля максимально уважного догляду за новими деревами, наразі проводять усі необхідні заходи. Між тим експерти у галузі держзакупівель сумніваються у прозорості тендеру на посадку цих дерев, адже добру частину саджанців, на які було передбачено бюджетні кошти, місту подарувала одна із компаній.

Цього року із 7,5 мільйонів гривень, передбачених на озеленення Києва, Хрещатику дісталося близько половини – 4 мільйони. Їх мають витратити на пересаджування дерев, корчування пнів, заміну ґрунту та закупівлю й посадку близько 290 саджанців каштанів.

Нині ж близько половини цих дерев, а саме: 115 каштанів – закупила одна з українських девелоперських компаній у рамках благодійної акції «Рятуємо каштани – ростимо міста». За словами заступника гендиректора цієї структури Романа Романюка, правильно відібрати дерева допомагали профільні експерти. Тож тепер на вулицях Києва з’являться каштани із Північної Італії сорту «carnea Briotti» («м’ясочервоний Бріотті») – єдині, які є стійкими до каштанової мінуючої мілі.

«Європейські розплідники не мають достатньої кількості каштанів такого сорту, тому що саме на такі дерева у Європі нині є великий попит і їх активно розкуповують. Це не просто саджанці, це вже зрілі дерева 4-4,5 метрів заввишки з дуже сильною кореневою системою. Вони вже цвіли, тому після висадки вони зацвітуть, і ви побачите, наскільки вони красиві і наскільки вписуються у загальну концепцію міста», – пояснює Романюк.

Тим часом один із вищезгаданих експертів, керівник програми «Знамениті дерева України» Анатолій Кушнір, зауважує, що закуповувати для Хрещатика саме каштани фахівці не радили.

Радили висаджувати липи, які є більш стійкими до екологічних умов Хрещатика
Анатолій Кушнір
«Я був на кількох засіданнях цієї експертної ради, і там такого не говорили. Навпаки, радили висаджувати липи, які є більш стійкими до екологічних умов Хрещатика», – каже Кушнір.

Водночас, варто згадати, що саме через «техногенне навантаження, надмірну загазованість повітря, засоленість ґрунту, а також порушення водного і поживного балансу» київська влада минулого року вирішила позбавити головну вулицю столиці 16 каштанів та майже 40 молодих лип, які, на думку її представників, «втратили декоративну привабливість» або «взагалі засохли».

Є підозра, що гроші у бюджет не повернуть – Шалайський

Висадку ж нових каштанів «Київзеленбуд» розпочинає 10 квітня і планує завершити її до початку травня. При цьому тут запевняють, що за новими каштанами доглядатимуть належним чином.

«Ми відповідально до цього підійшли і виконуємо усі ті стандарти, які нам надала вчена рада. Дренажну подушку робимо, розробляємо систему поливу (адже сьогодні є проблема: не до кожного дерева підведений полив, а для того, щоб підвести, треба робити реконструкцію Хрещатика). Окрім того, відбувається заміна ґрунту», – наголосив гендиректор комунального підприємства Михайло Царенко, який між тим не зміг пояснити журналістам, який саме ґрунт закупили і хто виграв на це тендер.

Водночас ще на початку грудня 2012 року стало відомо, що викорчовувати старі дерева на Хрещатику та садити 289 нових каштанів буде ТОВ «Професійний садівник». Між тим експерт у галузі держзакупівель Олексій Шалайський висловлює сумніви щодо прозорості цього тендеру.

«Після того, як фірма виграла, і гроші перераховані, раптом виявляється, що більше ніж 100 саджанців будуть подаровані. Є підозра, що гроші за ці 115 саджанців не будуть повернені у держбюджет, адже повернення грошей через Державне казначейство дуже важко проводити», – каже він.

Між тим у «Київзеленбуді» наразі запевняють, що зекономлені гроші витратять на інші потреби з озеленення міста.

Наразі ж відомо, що кожен зі 115 подарованих каштанів обійшовся спонсорам у 6 тисяч гривень. Тобто, загалом за усі ці саджанці їм довелося заплатити майже 700 тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG