Доступність посилання

ТОП новини

«Зелені інвестиції» – це гібридні автомобілі та пластикові вікна?


Київ – В Україні намагаються втілити так звану «Схему зелених інвестицій», керуючись Кіотським протоколом про захист довкілля. У цьому запевнив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков. Зокрема, він розповів, що вже закупили гібридні автомобілі для Міністерства внутрішніх справ та почали утеплювати лікарні, школи і дитсадки. Усі проекти «зелених інвестицій» Україна планує закінчити вже наступного року, а соціальні об’єкти вже до 1 вересня цього року. Натомість у профільному комітеті Верховної Ради сумніваються в ефективності реалізації «Схеми зелених інвестицій».

У рамках проекту «Зелені інвестиції» Україна закупила 1220 гібридних автомобілів Toyota Prius для Міністерства внутрішніх справ. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков. За його словами, перші п’ять гібридних автомобілів уже надійшли в Україну, а до кінця вересня надійде решта машин, і після цього відбудеться заміна старого автопарку МВС на новий. На реалізацію цього проекту заплановано 380,7 мільйона гривень.

«Якщо звичайний автомобіль, який використовується зараз в МВС, у середньому споживає 12–14 літрів на стокілометрів, а відповідно, це і викиди CO2, то ці автомобілі будуть споживати близько 3–4 літрів на сто кілометрів», – розповів він.

Проте це – лише один із понад півтисячі проектів, які Україна повинна реалізувати за схемою «зелені інвестиції» на основі Кіотського протоколу, коли Японія придбала в України 3 тисячі тонн квот на викиди парникових газів, а Україна у свою чергу зобов’язана використовувати ці кошти для покращення навколишнього середовища.

Соціальні об’єкти мають бути закінчені до 1 вересня – Проскуряков

«Станом на 1 квітня в роботі 536 об’єктів, 529 із них – соціальні. Це школи, дитсадки, лікарні. Один об’єкт – це заміна вуличних ламп у місті Новоград-Волинському. Всього отримано грошей 3 мільярда, 813 мільйонів гривень. 571 мільйон зараз уже профінансований. Соціальні об’єкти мають бути закінчені до 1 вересня 2013 року, а великомасштабні проекти повинні закінчити в 2014 році», – наголосив міністр.

Також в рамках «Схеми зелених інвестицій» планують, зокрема, замінити частину вагонів Київського метро, збудувати споруди з очищення шахтних вод копальні імені Войкова у Свердловську (на Луганщині), а також реконструювати системи теплопостачання мікрорайонів «Сонячний» та «Будівельний» у місті Горлівка (на Донеччині).

Крім того, у майже 500 школах у різних регіонах та лікарнях планують оновити системи теплопостачання, утеплити фасади цих закладів, поміняти вікна та дахи.

На 30% скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів є реальним – експерт

За словами чиновника, проекти «зелених інвестицій» спрямовані на зменшення енергозалежності, на скорочення кількості викидів у повітря, на економніше споживання електроенергії та паливно-мастильних матеріалів приблизно на 30%.

Ці цифри абсолютно реальні, погоджується експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук, але на тих підприємствах і у тих закладах, які утеплять. А решта – більшість звичайних споживачів газу та електроенергії – так і платитимуть за половину тепла, яке викидають на вітер. За словами експерта, щоб позбутися залежності від російського газу, потрібно не освоювати «зелені інвестиції», а впроваджувати зелену енергетику.

Потрібно для населення, для бюджетної сфери утеплювати будинки, потрібно утеплювати приміщення
Юрій Корольчук
«Потрібно для населення, для бюджетної сфери утеплювати будинки, потрібно утеплювати приміщення, потрібно переводити частину, по можливості, того обладнання, яке виробляє енергію цих споживачів переводити на зелену енергетику. В першу чергу те, що є під руками – це енергія вітру, енергія сонця, енергія біомаси, яку можна переробляти і все це можна переробляти в електроенергію, яка може використовуватися в тому числі для обігріву, опалення освітлення тих приміщень», – зазначив Юрій Корольчук.

Експерт нагадує, що у Польщі, коли утеплили практично всі будинки, стали споживати на третину менше природного газу.

Новак: це не зелені інвестиції, а зелені витрати

Усі проекти впроваджують із використанням японських технологій. Україна мала б не закуповувати технології та обладнання у інших країн, а підживлювати власну економіку, наполягає економіст Андрій Новак.

Кошти не інвестуються у виробничі процеси, у запровадження нових технологій, а на закупівлю вже готового обладнання, все це імпортна продукція
Андрій Новак
«Ситуація з «зеленими інвестиціями» в Україні сьогодні виглядає так, що здійснюються не «зелені інвестиції», а «зелені витрати». Кошти не інвестуються у виробничі процеси, у запровадження нових екологічно-чистих технологій, а гроші реалізуються просто на закупівлю вже готового обладнання, готових машин і все це, на жаль, імпортна продукція. Тобто ми знову підживлюємо чужі економіки, замість того, щоб розвивати власні технології в цьому екологічному зеленому напрямку», – зазначив економіст.

«Ввстановлення вікон пластикових – не зовсім є зеленою інвестицією»

Тим часом Ірина Сех, голова комітету з питань екологічної політики, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода, що парламентарі найближчим часом планують дослідити, чи правильно реалізовуються зелені інвестиції.


«Ми поставили це питання в порядок денний комітету нашого, і питання є в плані роботи. Ми будемо це вивчати. Я ще дуже чітко не можу сказати, але те, що я десь помічаю, десь маю якісь факти безсистемного такого аналізу, не завжди на мою думку ефективно і правильно використовуються зелені інвестиції. Зокрема, встановлення вікон пластикових – не зовсім є зеленою інвестицією. Інвестиції потрібні. Якість їх і ефективність потребує детального вивчення, що ми й плануємо», – наголосила Ірина Сех.

За її словами, Україна має серйозні екологічні проблеми, куди й потрібно вкладати інвестиції. Це, зокрема, стосується стану води, атмосферного повітря та побутових відходів.

Тим часом Україна стосовно «зелених інвестицій» співпрацює не лише з Японією, а й Іспанією. Наразі, за даними міністра екології, надійшло 30 мільйонів євро, і запропоновані проекти проходять експертизи, а реалізація їх має бути розпочата упродовж поточного року. Йдеться, зокрема, про: проект виробництва і постачання теплової енергії та електроенергії за рахунок збору біогазу шляхом переробки тваринницьких органічних відходів; проект модернізації теплових станцій в місті Севастополь; проект будівництва вітроустановок із метою створення автономного вітропарку для енергозабезпечення «Дніпровського машинобудівного заводу»; проект збору метану для виробництва електроенергії для будь-яких із міст: Лисичанськ, Дніпродзержинськ, Енергодар, Мелітополь, Бердянськ.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG