Доступність посилання

ТОП новини

В Україні – щонайменше 1,2 мільйона безробітних – Людмила Денисова


Київ – В Україні невпинно зростає рівень безробіття, наголосила Радіо Свобода колишній міністр праці та соціальної політики України, член профільного парламентського комітету, депутат від «Батьківщини» Людмила Денисова. На її думку, офіційний рівень безробіття (близько 600 тисяч осіб) є заниженим принаймні удвічі. Водночас Людмила Денисова стверджує, що збільшення такого рівня в Україні пов’язане передусім не з об’єктивними обставинами. І не варто у цьому зв’язку перекладати відповідальність на загальну кризу в Європі.

– Кількість безробітних у державах Європейського союзу сягнула двадцяти шести мільйонів осіб. Такими є дані європейських статистичних агенцій. Тут і «боргова криза» в Греції далася взнаки і взагалі криза, яка 2008 року поглинула весь європейський континент. (Хоча у Німеччині, Австрії, Угорщині, Люксембурзі та на Мальті зайнятість населення зараз вище, ніж 5 років тому). Тим часом в Україні рівень безробіття теж зростає і,за даними Держстату, в лютому нинішнього року в службі зайнятості були зареєстровані 589 тисяч осіб. Ми маємо радіти тому, що в Україні ця проблема менш гостра, ніж в ЄС?

– Знаєте, я не вважаю, що у нас проблема безробіття менш гостра, ніж у ЄС. Мій досвід на посаді міністра праці та соціальної політики України дає мені підстави говорити про те, що ці дані дуже приховують той стан зайнятості, який є в державі. Ці дані не охоплюють статистику стосовно зайнятості населення у сільських районах. Тому що там люди зовсім не стають на облік у центрі зайнятості, бо це потребує чимало зусиль, щоб обійти інстанції, це потребує для пересічної людини ще і додаткових коштів.

Крім того, на заниження статистики впливає те, що в Україні є «сіре безробіття». Є чимало на сьогодні людей, які перебувають в адмінвідпустках, які працюють неповний день. Це теж люди із неповною зайнятістю.

– А як впливає на збільшення безробіття в Україні втілення пенсійної реформи в Україні в її нинішньому вигляді? Адже Ви є автором законопроекту щодо цієї реформи…

– Чому ще зростає безробіття? Бо здійснювана зараз в Україні пенсійна реформа є так званою «пенсійною реформою». Бо підвищення страхового стажу та пенсійного віку для жінок – це не реформа. Справжня реформа – це інший рівень. Другий рівень – накопичувальний – треба запроваджувати. А здійснювана зараз в Україні пенсійна реформа просто позбавила жінок можливості вийти на пенсію у 55 років, і вони змушені тепер стати на облік у центри зайнятості. І вони поповнюють лави безробітних, і вони мають отримувати соціальну допомогу.

– А за Вашими даними, скільки взагалі зараз в Україні є безробітних – легальних, «сірих», всіх…?

– Я вважаю, що удвічі більше, ніж показують офіційні дані. До речі, 21,7 мільйона громадян в Україні мають вік від 15 до 70 років. Тобто, вони є економічно активними. Такими, що працюють, є офіційно в Україні 11 мільйонів. А де інші?

– Якщо збільшується рівень безробіття в державах ЄС, що ж тоді говорити про Україну? Це зростання в Україні є неминучим і має об’єктивні обставини?

– Якщо змінюють правила гри для бізнесу в Україні, навантаження на бізнес збільшують, тоді скорочується кількість фізосіб-підприємців. І ці люди теж поповнюють лави безробітних. Треба просто, щоб були прозорими, однаковими правила гри для всіх бізнесменів. Водночас слід поліпшувати інвестиційний клімат в Україні. Тоді надходитимуть додаткові кошти, і з’являтимуться додаткові робочі місця.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG