Доступність посилання

ТОП новини

Влада звільнила Луценка, бо хоче легітимності референдуму? (Огляд преси)


Київ – Влада вирішила долю колишнього польового командира Майдану за найзручнішим для себе сценарієм. Як стверджує газета «Україна молода», помилування Луценка є козирем президента у грі з Євросоюзом, для якого звільнення екс-міністра є важливим позитивним сигналом на шляху до підписання Угоди про асоціацію. Однак, як зауважує видання, фактор Луценка може сплутати карти окремим опозиційним лідерам. Якщо йому не вдасться у найближчі півтора року з гаком позбутися судимостей через Страсбург, усе залежатиме, кого цей реально постраждалий від влади опозиціонер разом із Юлією Тимошенко підтримають на президентських перегонах.

Серед різних причин для влади звільнення Луценка експерт газети «День» називає й цинічну мотивацію. Адже на Банковій готуються до узурпаційного референдуму, і їм терміново потрібно покращити власний імідж, а з ним додати і легітимності цьому референдуму. Чи вчили історію ті, хто сьогодні розхитує державний човен? – запитує експерт. Чи треба Україні рівнятися на держави Африки, де кожен заколот супроводжується кардинальним переписуванням конституції? Може, українській владі саме час замислитися, що саме тому так легко проходять ці заколоти, що влада сама своїми руками знищила повагу до закону? Про це йдеться в статті «Про баланс відповідальності».

Якщо президент підпише ухвалені парламентською більшістю поза Верховною Радою закони, це означатиме, що президент визнає цю більшість. І такий сценарій для Януковича не дуже зручний. Адже, як пояснює експерт «Газети по-українськи», якщо зараз це парламентське протистояння, то після підписання законів президентом лінія конфлікту переміститься на рівень «президент – народ». Бо в очах людей більш легітимним є опозиція у Верховній Раді. Експерт вважає, що є три варіанти виходу з парламентської кризи. Перший – переговорний процес. Влада й опозиція сідають за круглий стіл і починають домовлятися. Це буде складно, але все можливе. Другий варіант – звернення до Конституційного суду, щоб він дав роз’яснення легітимності дій парламентської більшості. Третій варіант – саморозпуск парламенту. Однак, на думку політолога, нові вибори нікому не вигідні. Бо є межі ресурсної основи політичної сили. А вона підірвана як у влади, так і в опозиції, переконаний експерт.

Україна ризикує перетворитися в експортера найдешевшої електроенергії. Це, як стверджують «Вечірні вісті», вигідно олігархам, це вигідно Європі, але це ніяк не вигідно для переважної більшості пересічних українців, для котрих користування «лампочкою Ілліча» може у підсумку стати недозволеною розкішшю. Про це наголошується в матеріалі «Україна може стати найдешевшою «електророзеткою».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG