Доступність посилання

ТОП новини

Раніше Київ годував, а тепер підгодовують його


Київ – Найбільше коштів до держбюджету України, порівняно з іншими містами, перераховує Київ. Водночас, протягом останніх років його перетворили на дотаційне місто, стверджують економісти.

Київ віддає державному бюджету більше, ніж усі інші українські міста. Так, за прогнозами економістів, цього року надходження від столиці складуть понад 8 мільярдів гривень. Така ситуація склалася після 2011 року, коли ухвалили зміни до Податкового кодексу. Згідно з ними, половина від суми податків на доходи громадян відходять до держбюджету, а не залишаються в місцевому бюджеті.

Однак, як стверджує колишній голова Київської міської державної адміністрації Іван Салій, столиця годує країну лише формально, і «годівниця ця своєрідна».

Сказати, що столиця сьогодні годує Україну – нечесно і неправильно
Іван Салій
«Бо тут всеукраїнський банківський сектор, – каже він. – По-друге, на експорт Київ відправляє соняшникове масло, продукти тваринництва, а не товари промисловості, айті…. 350 тисяч киян займаються торгівлею, тож ми бюджет будуємо за рахунок торгівлі . Плюс імпорту завозиться на 26 мільярдів доларів. Це все, що ми їмо, носимо. Тож виходить, що бюджет формуємо за рахунок експорту й непомірного імпорту. У Києві 70 тисяч працюючих, а 250 тисяч займаються операціями з майном. Тобто, київський бюджет, на відміну від донецького, – це обслуговування, банківські бульбашки… Тобто сказати, що столиця сьогодні годує Україну, нечесно і неправильно».

Іншої думки депутат Київради від «БЮТ–«Батьківщина», член Постійної комiсiї з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Сергій Мельник. Він переконаний, що податок на доходи фізичних осіб має повністю залишатися у Києві і що кияни дійсно годують інші регіони.

Люди, які сплачують податок на доходи фізичних осіб, хочуть, щоб за рахунок сплати податків вони бачили покращення саме для свого життя
Сергій Мельник
«Бо ці люди, які сплачують податок на доходи фізичних осіб, вони зареєстровані в цьому місті і відповідно вони хочуть, щоб за рахунок сплати податків вони бачили покращення саме для свого життя. В інших регіонах, згідно з бюджетним кодексом, такого не передбачено. Всі інші отримують всі 100%. Вони залишаються в місцевих бюджетах», – каже депутат.

Київ став дотаційним

Київ справді став дотаційним після того, як у нього почали відбирати податок на доходи громадян, стверджує експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олександр Слобожан. До цього, наприклад у 2010 році, Київ направляв на дотацію вирівнювання для інших регіонів майже шість з половиною мільярдів гривень. А тепер добре, якщо столиця отримає хоч половину з того, що віддала.

Київ отримує дотацію вирівнювання з державного бюджету у зв’язку з тим, що в нього недостатньо доходів
Олександр Слобожан
«Київ отримує дотацію вирівнювання з державного бюджету у зв’язку з тим, що в нього недостатньо доходів, тобто доходи менші, ніж видатки. Раніше, наприклад, у 2010-му, до того як почали діяти ці норми, Київ спрямовував до держбюджету на дотацію вирівнювання для інших регіонів 6,4 мільярда гривень (це до так званого третього кошика) Раніше Київ годував, а тепер сам Київ годують. Тобто, раніше Київ був містом-донором, а тепер це місто дотаційне. Якщо брати місто Донецьк, то воно останні 5 років є донором. У цьому році до держбюджету вилучається 280 мільйонів 600 тисяч гривень з нього. Але в той же час йому і додаються багато коштів. Це пов’язано з рівнем урбанізації і кількістю населення», – зауважив Слобожан.

Бюджетний комітет Верховної Ради нещодавно відхилив законопроекти щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходу бюджету міста Києва. Якби ці гроші залишалися в столиці, бюджет Києва зріс би майже на третину, вважають експерти.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG