Доступність посилання

ТОП новини

Київський завод «Артем» винен робітникам мільйони гривень


Київ – Борг України перед підприємствами у 40 мільярдів гривень невідшкодованих податків на додану вартість констатують у Верховній Раді. За законодавством, ПДВ повертають підприємствам, які укладають угоду із іноземними компаніями. Через його неповернення на окремих державних підприємствах, орієнтованих на експорт, працівники змушені по півроку перебиватися без зарплати. Зокрема, це стосується київського заводу «Артем».

Днями співробітники державної акціонерної холдингової компанії «Артем» отримали платню за січень. А зарплату за вересень їм частково виплатили у грудні.

Люди продовжують ходити на роботу, бо багато хто вже пенсійного та передпенсійного віку – їм складно працевлаштуватися на іншому місці, а молодь на такі зарплати не йде, розповідають на підприємстві.

«Артем» співпрацює із іноземними компаніями, тому, за українським законодавством, держава повинна повертати йому податок на додану вартість. Однак із цим виникли проблеми, пояснив співрозмовник Радіо Свобода, робітник «Артема»: «Справа в тому, що держава нам винна ПДВ. Якби держава повернула ПДВ, зарплату б уже виплатили. У всякому разі, так говорить наше керівництво. Обіцяли, що у квітні повністю розрахуються».

Поспілкуватися із «артемівським» керівництвом не вдалося. Протягом кількох тижнів Радіо Свобода у приймальні запевняли, що відповідальні особи нині, мовляв, у відрядженні.

У березні заборгованість «артемівцям» становила 14 мільйонів гривень

За інформацією з офіційного сайту заводу, продукція «Артема» різноманітна – від інвалідних візків до авіаційної техніки. Належить підприємство державному концернові «Укроборонпром». На запит Радіо Свобода генеральний директор концерну Сергій Громов повідомив, що, за його даними, станом на 7 березня, заборгованість із зарплат на заводі становила 14 мільйонів гривень.

За його словами, цього року «Артем» виконує дві зовнішньоекономічні угоди на поставку продукції та виконання робіт, а державного замовлення не має і практично не виготовляє продукцію для внутрішнього ринку.

ПДВ не виплачують також і металургійним підприємствам, що працюють на експорт. Сьогодні Україна заборгувала промисловим підприємствам близько 40 мільярдів невідшкодованих ПДВ, повідомив Радіо Свобода перший заступник голови комітету з питань соціальної політики і праці, депутат-регіонал Ярослав Сухий.

«Ще 17 мільярдів гривень – це переплачений податок на прибуток. Проблема надзвичайно складна. Вона обумовлена складними ринковими трансформаціями», – зауважує політик.

Кілька років тому проблему вирішували, випускаючи ПДВ-облігації – Бетлій

Невідшкодування ПДВ – постійна проблема українських фірм-експортерів, які через це втрачають конкурентоздатність на зовнішніх ринках, констатує експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій. За її словами, кілька років тому таку проблему вирішили шляхом випуску ПДВ-облігацій, бо реальних коштів у держави не було. Після цього час від часу виникає обговорення, а чи не повторити такий крок? Однак нинішнього року, зокрема, цього не планують, зауважує Бетлій. За словами економіста, в усьому світі існує практика дуже активних торгових палат, які підтримують свої компанії-експортери, Україна в цьому плані відстає.

А якщо державна політика не сприяє розвитку експорту, то хай скільки ми будемо говорити про те, що експорт повинен розвиватися, він розвиватися не буде
Олександра Бетлій
«І це те, що Україні і треба було б якраз робити для того, щоб відстоювати інтереси своїх компаній за кордоном. А якщо державна політика не сприяє розвитку експорту, то хай скільки ми будемо говорити про те, що експорт повинен розвиватися, він розвиватися не буде», – зазначила експерт.

За даними Державної служби статистики, заборгованість із виплати заробітної плати в Україні на 1 лютого становила понад мільярд п’ять мільйонів гривень. Цей показник є на 12,5% більший, ніж аналогічний у січні нинішнього року.

На зборах провладних депутатів на Банковій 4-го квітня ухвалили у першому читанні законопроект про нарахування пені підприємствам за затримку зарплат. Опозиційні депутати не визнають легітимності цієї законодавчої ініціативи, бо вона ухвалювалась за межами будівлі Верховної Ради, і застерігають: зависока пеня загрожує банкрутством підприємств.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG