Доступність посилання

ТОП новини

Християни в Єгипті звинуватили президента в нездатності захистити їх


Єгипетські копти-християни протестують проти дій ісламістів і президента Мухаммада Мурсі перед храмом святого Марка в Каїрі, 8 квітня 2013 року
Єгипетські копти-християни протестують проти дій ісламістів і президента Мухаммада Мурсі перед храмом святого Марка в Каїрі, 8 квітня 2013 року
Глава християнської Коптської православної церкви в Єгипті папа Тавадрос II звинуватив у вівторок президента Мухаммада Мурсі, поміркованого ісламіста, в недбалості через те, що він не впорався з міжрелігійним насильством у країні.

Як сказав він, виступаючи телефонним зв’язком на телебаченні, президент обіцяв захистити головний християнський собор столиці Каїра, але «цього не сталося».

У неділю в сутичках біля собору святого Марка в Каїрі загинули двоє християн-коптів. Нападники вдалися до пляшок із займистою рідиною, каміння і подразливого газу для нападу на храм і на учасників жалобної процесії під час похорону інших чотирьох християн, загиблих у проявах міжрелігійного насильства раніше минулого тижня.

Християни в Єгипті скаржаться на переслідування з боку ісламістських кіл; останнім часом міжрелігійна напруженість у Єгипті зросла.

Коптська православна церква Александрії, всупереч назві, не є православною – вона належить до так званих давньосхідних християнських церков, які відокремилися від основної течії християнства ще до її розпаду на православ’я і католицизм. До неї належить більшість коптів – нащадків давніх єгиптян, які зберегли свою ідентичність посеред єгипетських арабів-мусульман завдяки християнській вірі і становлять переважну більшість християн у Єгипті. Вірними цієї церкви є майже 10 відсотків єгиптян, а також численна коптська діаспора в інших країнах.
XS
SM
MD
LG