Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті незаконно вивозили з річок піщано-гравійну суміш – прокурор


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження за фактом порушення правил охорони або використання надр – за незаконне видобування гравію, повідомив сьогодні заступник прокурора Івано-Франківської області Олег Кіпер.

За його словами, вчора в селі Шепарівці Коломийського району правоохоронці виявили три машини спецтехніки і шість вантажних автомобілів, які незаконно видобували з берегів річки Прут піщано-гравійну суміш. У кожній із вантажівок було по 25–30 тонн суміші.

Загалом протягом десяти днів квітня, як встановила перевірка, з цього місця вивезли 800 машин із піском та гравієм, це понад 15 тисяч тонн суміші.

За словами Олега Кіпера, «в той час, коли підтоплюються села, на Коломийщині, за документами, цю суміш вибирали нібито на укріплення берега річки, а насправді з комерційною метою, для перепродажу, для будівництва супермаркету в Коломиї».

Триває слідство, автомобілі з гравійно-піщаною сумішшю вилучені і стоять на штрафмайданчику. За таке порушення передбачено позбавлення або обмеження волі строком до двох років або штраф від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів.

За словами завідувача сектору Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ольги Біленької, згідно з законом, під час проходження нересту риби «категорично заборонено у водоохоронних зонах, прибережно-захисних смугах будь-який вибір піску чи гравію».

Вибір піщаної суміші з русел річок може бути однією з причин повеней, адже вона є фільтром, дренажем для води, утримує воду, додають екологи.
XS
SM
MD
LG